Свързани новини

26.03.2019 17:53

Меркел се подмаза на Китай, след като укори Италия за същото

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като силно разкритикува Италия за сключените конкретни споразумения за първоначални инвестиции от 2,5 млрд.евро, Германия също обърна поглед на Изток. Лично канцлерът Меркел определи проектът на КНР Пътя на коприната, по който чрез огромни инвестиции соцдържавата навлиза на стратегически за нея пазари в Европа, Азия и Африка „важна инициатива, към която Европа с радост ще се присъедини”. Посланикът на САЩ, за когото зцам.-шефът на немския парламент поиска да бъде обявен за персона нон грата, понеже нямал отношение към Германия като към независима държава и се държал като генерал – губернатор в Берлин, вече я разкритикува за насрочването на визита с мощна бизнес делегация в Пекин.


Независимо от това Меркел, която преди дни ядоса вицепрезидента на САЩ Пенс с нежеланието си да го послуша за увеличение на военния бюджет – т.е. многомилиардни покупки на щатски оръжия и техника, и за спиране на Северен поток 2, ясно заяви пред Ройтерс:  „Ние европейците искаме да играем активна роля и да имаме взаимноизгодно сътрудничество с Китай”.


Това е нейният отговор на американския отказ от очакваната среща с Китай по уреждане на противоречията, които дадоха старт на търговска война между двете най-големи икономики в света. Както показа статистиката, резултатът е увеличаване на американския дефицит в търговията с Китай вече много над половин трилион долара при растящ, въпреки заканите лично на Тръмп търговски обмен между страните. Коментарът на Меркел е важен и заради протеклите неотдавна разговори на китайския лидер Си с премиера на Европа Юнкер и на фона на течащото в момента негово посещение в Париж от най-висок ранг – „държавно”, след триумфа му в Рим и подписването на важни споразумения в събота. Досега в новия Път на коприната участват вече 152 държави. Това е личен проект на Си, стартиран от него през 2013 г. Китай вече инвестира в него над 900 000 000 000 долара.  


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец