Свързани новини

14.04.2020 12:04

Мегапожар напредва към Чернобилската АЕЦ

Видян 1100 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пожарът, който избухна преди повече от седмица край ядрената централа в Чернобил, продължава да бушува и огнеборците не могат да го потушат, предаде Би Би Си. Огънят вече е на километър от авариралата през 1986 г. централа, алармират от руския клон на организацията Грийнпийс.


Висш представител на Службата за извънредни ситуации на Украйна заяви, че няма заплаха за бившата атомна централа и за хранилищата й, а заместник вътрешният министър Антон Герашченко настоя, че „всичко ще бъде наред“. Президентът Володимир Зеленски обяви, че ситуацията се следи много внимателно, пише Сега. Украинските власти призовават за спокойствие и твърдят, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма, но еколози алармират за опасност от разнасяне на радиоактивна пепел. 


От руското представителство на организацията „Грийнпийс“ обявиха, че пламъците вече са само на километър от изоставената централа. От организацията твърдят, че най-големият пожар е обхванал 34 000 хектара, но има и второ огнище – само на километър от бившата АЕЦ, като пламъците са обхванали площ от 12 000 хектара. "Мисля, че това е най-големият пожар, който някога е горял в този район. Радиоактивните частици остават в гората, а това означава, че по време на пожар, заедно с дима и пепелта те се разнасят от вятъра“, каза Рашид Алимов от „Грийнпийс“ – Русия.


Пожарът избухна на 4 април, а полицията задържа 27-годишен мъж. Според обвинението той незаконно е горил отпадъци.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец