Паркът за мечки в Белица е истински рай. Освен голяма атракция. Друг свят само на 2 часа от София. 19 минути подкрепя вече 15 години 4 лапи, заедно хуманно намалихме повече от тройно и броя на бездомните кучета в София под егидата на кмета Фандъкова. Но това, което фондацията е направила в сърцето на Рила, под Мусала, е наистина прекрасно.

Свързани новини

24.08.2023 16:45

Мечката Светла, 33, и другите 16 в Белица живеят в Рая (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Видян 1153 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Паркът за мечки в Белица е истински рай. Освен голяма атракция. Друг свят само на 2 часа от София. 19 минути подкрепя вече 15 години 4 лапи, заедно хуманно намалихме повече от тройно и броя на бездомните кучета в София под егидата на кмета Фандъкова. Но това, което фондацията е направила в сърцето на Рила, под Мусала, е наистина прекрасно. Виж снимки тук!

Освен нов живот в естествена среда за измъчвани животни, при това не само от България, паркът им осигурява и много по-дълго време на Земята. При средна мечешка продължителност на живота от 20-25 г. доайенът на Белица - 33-годишната Светла, е като на 150 човешки години. Чарли, когото ще видите и на снимки е на 32. Любимец на публиката е 13-годишният гигант Веско, който заема най-много кадри в нашата галерия, понеже е истински позьор.

А най-мъничките обитатели на парка са 2 мечета на по 7 г., измъчвани в македонски зоопаркове и едно от Албания, които се погаждат чудесно сред природата. По-малки не се гледат, понеже веднъж свикнали с изхранване от хора, те не биха могли да се развият правилно според своя собствен вид.

Мечките получават 2 пъти на ден храна - в момента по десетина килограма на ядене - главно риба, плодове, ядки и мед, като част от нея им се поставя в специални дървени съоръжения, откъдето трябва сами да си я съборят - да не им е толкова улеснен животът, а да се чувстват като в истинската си естествена среда. Иначе те живеят в гората, за всяка има достатъчно жизнено пространство на пресечения терен на височина от над 1300 метра. Притежават даже басейнчета за къпане и ни демонстрираха как с удоволствие го правят. Около тях щъкат катерички и други дребни животники, които им правят компания.

Всяка година всички преминават през медицински прегледи, а когато се наложи - и извънредни, така че да бъдат в перфектна форма. Явно се чувстват доста добре, щом по свидетелства на гледачите им нарушават зимния си сън, за де се поразходят.

Освен отблизо, могат да бъдат наблюдавани от изнесена нависоко вишка, или пък да бъдат наобикаляни с АТВ-подобни джипки Кавазаки от по-мързеливите, на които не им се прави 40- до 50-минутната обиколка покрай всички зони в парка.

На входа му пък има павилион, откъдето можете да си купите плюшени мечета - копия на наличните, както и всякакви фланелки и бейзболни шапки плюс всякакви белязани от тях продукти.

Десетте лева такса правят парка една от най-изгодните атракции изобщо, а около него има терен за пейнт-бол, планински приключенски и какви ли не още обекти, освен няколко приятни ресторанта в алпийски стил насред кристалния въздух - доста по-хладен от градския в тези рекордни по жега дни, и околната автентична планинска зеленина. За едно от заведенията разказваме специално....


Борис Ангелов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните