Експертите призовават хората да не оставят храна и хранителни отпадъци, защото започнала веднъж да се храни близо до човека, тя го асоциира с храната.

Свързани новини

23.08.2023 12:12

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш

Видян 692 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш посред бял ден и пресече оживения път Габрово - Трявна. Притеснени за себе си и за имотите си, местните жители се надяват да бъдат взети предпазни мерки. Това е поредният случай от пролетта насам, в който хищник от вида скъсява дистанцията с човека.

Случаите, в които хищник от този вид напуска естествената си среда, зачестяват. Присъствието на мечки в близост до населените места в Габровско не е необичайно.

Расте ли популацията на кафявата мечка, която обитава Централен Балкан?

"В последните години има проследяване на няколко мечки с GPS-нашийници и е изключително интересно да видим как тези видове изминават много големи разстояния в рамките на един ден или сезонни миграции за търсене на храна. Така се създава впечатление, че мечките са много и навсякъде, а всъщност много често се вижда една и съща, в един район", казва Яница Иванова, експерт в дирекцията на Националния парк "Централен Балкан".

Експертите призовават хората да не оставят храна и хранителни отпадъци, защото започнала веднъж да се храни близо до човека, тя го асоциира с храната.

При сигнал за проблемна мечка се сформира екип за бързо реагиране. Целта на преместването е мечката да бъде максимално отдалечена от мястото, където е свикнала да намира храна и в нова територия да не успее толкова лесно да достигне до населено място, пояснява Иванова.

Отстрелът е краен вариант. Мечката е защитен вид, но когато се докаже, че конкретен вид няма никакъв страх от човека и представлява риск, има такава процедура.

Има механизми за обезщетения при нападения върху пчелни кошери и имущество, напомня експертът и апелира гражданите да подават сигнали.


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката