През последните години McLaren е на все по-нестабилна почва, тъй като се бори да намери финансиране, за да осигури бъдещето си.

Свързани новини

25.03.2024 10:22

McLaren продаде душата си на Бахрейн, за да финансира следващото си поколение суперавтомобили

Видян 580 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните години McLaren е на все по-нестабилна почва, тъй като се бори да намери финансиране, за да осигури бъдещето си. Британският производител на суперавтомобили вече обяви централата си за продажба и се обърна към държавния инвестиционен фонд на Бахрейн за парична инжекция. Сега близкоизточната държава придоби пълна собственост върху McLaren, за да се опита да осигури бъдещето му.

Mumtalakat Holding Company, официалното име на суверенния фонд на Бахрейн, държи дял в McLaren от 2007 г. насам и предостави на компанията многомилионна парична инжекция по време на пандемията Covid-19, за да я задържи на повърхността. Сега Autocar съобщава, че Mumtalakat е придобил пълна собственост върху McLaren. Сайтът обяснява:

Организацията от Бахрейн е преобразувала всички свои конвертируеми привилегировани акции - които са отбелязани в счетоводния баланс като форма на дълг - в обикновени акции, с което делът ѝ в McLaren е нараснал от 60% на 100%.

Не са дадени подробности за каквато и да е капиталова инжекция, но този ход поражда надежди, че компанията е получила и парични средства за финансиране на бъдещите модели и електрическата си трансформация до края на десетилетието.

Този ход означава, че Бахрейн ще поеме контрола над историческия британски автомобилен производител. Но инвестиционният фонд твърди, че това може да бъде само за добро, тъй като ще даде на компанията повече свобода да инвестира в нови технологии и бъдещи продукти.

"Тази реорганизация и новата опростена структура позиционират McLaren за успех и откриват стратегически пътища, които включват проучване на нови партньорства за засилване на растежа на компанията през следващите години", казва Шейх Абдула бин Халифа Ал Халифа, главен изпълнителен директор на Mumtalakat, в изявление, споделено с Jalopnik.

"Завършването на този процес също е важен етап, който отразява нашата подкрепа за непрекъснатите иновации и дългосрочния ангажимент на McLaren за високи постижения."

За никого не е тайна, че McLaren има амбицията да добави все повече хибридни модели към своята гама и дори планира първите си изцяло електрически автомобили. Подобни планове обаче не са евтини и тази нова структура на собствеността би трябвало да подсигури финансите му занапред.

McLaren не е единственият автомобилен производител, който през последните години получи огромна парична инжекция от Близкия изток. Стартъпът за електромобили Lucid получи подкрепа от суверенния фонд на Саудитска Арабия, а отборът на Aston Martin във Формула 1 има огромен спонсорски договор със саудитския петролен гигант Aramco.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху