Свързани новини

17.12.2014 15:48

Масово българите оптимисти за бъдещето на ЕС

Видян 1045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на европейците, които имат положително мнение за ЕС, е нараснал от 35% през юни до 39% през ноември. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия (ЕК), съобщава БТА.


Общо 37% са с неутрално мнение, докато 22% изразяват лошо отношение към ЕС (спад спрямо резултата от 25% през юни).


Българите, които са оптимисти за бъдещето на ЕС, са 61% и са в средата на своеобразната класация. Близо 1/3 (29%) от българите са песимисти, а 10% нямат мнение.


Българите са по-скоро скептични към еврото - 45% от участниците в допитването от нашата страна са уверени в бъдещето на единната валута, 42% са песимисти, а 13% нямат мнение.


Изследването показва, че по-голям брой граждани имат положително мнение за ЕС и вярват в него. Средното равнище на доверието в националните правителства се е повишило в последните месеци с два процента, до 29%. Броят на хората, които вярват, че гласът им има значение в ЕС, е намалял с две на сто, до 40%.


Що се отнася до икономиката, очакванията на европейците се запазват относително непроменени, всеки пети е оптимист за предстоящото през следващите 12 месеца, докато 45% очакват, че няма да има промяна в положението.


Шестима от 10 европейци вярват, че икономическата ситуация няма да се влоши. Броят на гражданите, според които въздействието на кризата върху работните места вече е достигнало връхната си точка, е равно на 44% и бележи спад от два процента. Общо 46% са уверени, че най-лошото тепърва предстои и този дял нараства с два процента.


Основният повод за загриженост на европейците остава имиграцията. С резултат от 24% и повишение от три процента този въпрос остава най-чувствителен. В Малта, Великобритания и Германия гражданите посочват този проблем като първостепенен.


Над 60% от европейците са съгласни, че обществените средства следва да се използват за стимулиране на инвестициите на частния сектор в ЕС. В областта на енергетиката 73% от европейците подкрепят идеята за обща политика в ЕС.


За повечето европейци единният пазар (свободното движение на хора, стоки и услуги) е едно от най-положителните постижения на Общността (52%), след мира на континента (56%).


По въпроса за миграцията 71% от европейците посочват, че подкрепят общностната политика. Повечето (52%) са положително настроени спрямо имиграцията на хора от други страни от ЕС. По повод бъдещето на ЕС 56% (без промяна) от европейците заявяват, че са оптимисти, докато 37% (спад с един процент) посочват, че са песимисти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци