Мащабна акция на територията на Европейския съюз се е провела между 15 и 18 септември тази година. Действията са били насочени срещу нелегалната миграция, трафика на наркотици и на огнестрелни оръжия. Извършени са 330 ареста, като 145 от тях са на територията на България, предаде бТВ.


Участие в акцията са взели широк кръг правоприлагащи органи – полиция, имиграционни агенции и агенции за граничен контрол от 27 държави и други международни организации. На терен са се включила близо 11 000 служители


Арестите са за различни престъпления, включително трафик на наркотици, улесняване на нелегалната имиграция, измами с документи и трафик на огнестрелно оръжие.


В резултат на разследванията са разкрити редица престъпни деяния, както свързани с улесняване на нелегалната имиграция, така и съотносими към нея, като например визови измами. След съгласуваните действия правоохранителните органи са започнали 37 нови разследвания.


В хода на операцията са: проверени 33 418 души и 22 605 превозни средства; претърсени 724 локации и иззети 154 огнестрелни оръжия (65 пистолета, 86 пушки и автомати, 3 газови аларми), 57 ръчни гранати и