Свързани новини

17.06.2013 14:29

Манолова: Една грешка не може да се поправя чрез друга грешка

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-председателят на НС Мая Манолова отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали е възможно Делян Пеевски да се върне като народен представител, след като парламентът  преразгледа решението си за избора му за председател на ДАНС.


В петък НС гласува Пеевски да оглави ДАНС, но под обществения натиск той изрази готовност да се оттегли, а премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще предложи нова кандидатура, която най-вероятно ще бъде гласувана в сряда.


„Случаят е описан в разпоредбите на Конституцията – чл. 68 и чл. 72. Аз не се наемам да ги тълкувам“, заяви Мая Манолова в отговор на въпрос на Dnes.bg за възможността Пеевски да се върне като народен представител.


По нейни думи един от начините за решаване на казуса е да се сезира КС, който да направи тълкувание. „Една грешка не може да се поправя чрез друга грешка“, заяви Манолова, допълвайки, че категорично не бива да се допуска погазване на Конституцията.


Юридическият казус възникна, след като Пеевски обяви, че е готов да приеме ново решение на НС за шеф на ДАНС.  Тъй като вече той беше избран за поста и положи клетва, според чл. 72 от Конституцията пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при несъвместимост. Част от тълкуванията са, че тъй като той не може да бъде и шеф на ДАНС, и депутат, с полагането на клетвата той вече не може да съчетава и двете длъжности.


Според чл. 68, ал. 2 само народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър, и може да се върне като депутат, след като му изтече мандатът.


Пеевски обаче не попада в тази графа, тъй като той беше избран за шеф на ДАНС, а не стана министър.


Днес зам.-председателят на парламента призна, че самият избор на Делян Пеевски се е случил „непрозрачно и без дебат“. Тя се ангажира следващият председател на ДАНС да бъде назначен с прозрачна процедура и с широк обществен дебат. Манолова отказа да отговори на въпрос кой в крайна сметка е предложил кандидатурата на Пеевски.


„Не съм човекът, който може да даде отговор на този въпрос“, лаконична бе Мая Манолова.


Зам.-председателят на НС се ангажира с изработването на нов Изборен кодекс с участието и на граждански организации.


Манолова обясни, че внимателно е слушала издигнатите от протестиращите лозунги, разговаряла е с тях и достигнала до заключението, че голяма част от хората искат изработването на нови изборни правила.


Зам.-председателят на парламента покани всички граждански сдружения, които имат отношение към изработване на нов Изборен кодекс, на национална кръгла маса утре в НС.


Манолова обяви, че ще се създаде и парламентарна комисия, формирана на паритетен принцип, която да участва в изработването на новите изборни правила.


„Честни избори на база на съществуващите изборни правила няма как да бъдат проведени“, заяви тя.


Манолова отказа да се ангажира със срок, в който да бъде изработен новият Изборен кодекс. Зам.-председателят на НС отново защити идеята на левицата за машинно гласуване, което щяло да спре манипулацията с бюлетини.


Тя се обяви още за изчистване на избирателните списъци, облекчаване на условията, при които независими кандидати могат да се включат в борбата за влизане в НС.


По нейни думи трябва да се направят промени и в правилата за предизборните кампании, които да осигурят достъп до медийно отразяване на всички кандидати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,