Моряците, двама руснаци и един френски гражданин, бяха извадени от морето в сряда на път за североизточния австралийски град Кернс от отдалечената тихоокеанска държава Вануату, съобщиха властите.

Свързани новини

07.09.2023 18:00

Малки акули потопиха надуваем катамаран и предизвикаха драматична спасителна акция

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Драматичната океанска сага, довела до спасяването на трима мъже тази седмица от потъващ надуваем катамаран край австралийския бряг, се дължи на необичаен виновник: малка акула с форма на пура, която оставя толкова идеално кръгли рани.

Моряците, двама руснаци и един френски гражданин, бяха извадени от морето в сряда на път за североизточния австралийски град Кернс от отдалечената тихоокеанска държава Вануату, съобщиха властите.

В публикация в Инстаграм след спасяването групата заяви, че нападенията са били от акули пура, които в понеделник повредили задния ляв балон на лодката и я оставили "напълно потопена под водата". Групата издържала още един ден - докато късно във вторник акулите не нападнали отново, като този път прегризали десния балон.

Нападенията оставили надуваемата им лодка частично потънала - което ги накарало да подадат сигнал за бедствие до близките плавателни съдове в ранните часове на сряда. Екипажът и вещите им били спасени от товарния кораб Dugong Ace - но потъващият катамаран бил изоставен в океана, се казва в публикация в Instagram.

"Те ловуват с надуваеми лодки, а (нашият плавателен съд) просто имаше много много дупки и започна да се спуска надолу", заяви един от моряците, Евгений Ковалевски, пред филиала на CNN Nine News във видео след спасяването.


Екипажът се опитва да стане първият, който обикаля света с надуваема лодка, и ще прецени как да продължи пътуването си, след като пристигне в Бризбейн по-късно в четвъртък.

За разлика от големите бели акули или акулите чук, акулите пура обикновено не се свързват с нападения в открития океан. Акула пура, е повече от 10 пъти по-малка от голямата бяла акула и е със средни размери между 0,3 и 0,42 метра.

Въпреки малкия си размер, Isistius brasiliensis има апетит за голяма плячка - обикновено се насочва към тюлени, китове и делфини, според Музея по естествена история на Флорида.

Оттук идва и името на уникалния ѝ метод на хранене: първо, акулата примамва плячката със светещата си долна част, която в дълбокия океан може да изглежда измамно като малка рибка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей