Исторически ръст има на минималните осигуровки за земеделските стопани и тютюнопроизводители, при които прагът се повишава от 420 на 710 лв.

Свързани новини

23.02.2022 09:24

Макс. осигурителен доход става 3400 лв. от 1 април, таванът на пенсиите остава на 1500 лв.

Видян 2856 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 на 3400 лв. от 1 април. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 710 лв. Исторически ръст има на минималните осигуровки за земеделските стопани и тютюнопроизводители, при които прагът се повишава от 420 на 710 лв. - решение, което се коментираше като крайно в година на ценова криза в сектора.




Това гласуваха след дълги и бурни дебати депутатите на четирите управляващи партии при окончателното приемане на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., съобщава Сега.




 Това стана на десетия час от началото на днешното извънредно парламентарно заседание, което продължи над 11 часа и половина. Текстовете за осигурителните прагове бяха гласувани от 222 депутати - рядкост за такъв късен час. За предложението на управляващите да се повиши осигурителната тежест гласуваха 122 депутати от управляващата коалиция, против бяха 94 депутати, а шестима се въздържаха.




Коалицията не се огъна и по другите параметри на социалния бюджет. От 1 юли минималната пенсия ще се повиши от 370 на 392,57 лв. ДПС предложи тя да стане 420 лв., за да покрие линията на бедност, но не получи подкрепа от мнозинството.

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се повишава от 1 април от 12 на 18 лв., а максималният - от 74,29 на 85,71 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 650 на 710 лв., също от 1 април. Еднократната помощ за смърт на осигурено лице остава 540 лв., като мнозинството не прие предложението на ДПС да се увеличи на 600 лв.




В залата ДПС подкрепи искането на ГЕРБ да отпадне таванът на пенсиите. Управляващите обаче надделяха и запазиха ограничението на 1500 лв. ДПС не успя да убеди колегите си и да прехвърлят първите три дни от болничния от работодателя към НОИ - запазва се сегашният режим. Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС швейцарското правило да се промени, за да позволи по-голямо осъвременяване от 1 юли. Така то остава 6,1%, а можеше да се повиши до 7,7%.




Единствената промяна бе направена след протест на "Системата ни убива" и се отнася за социалните инвалидни пенсии (вижте карето). Целият законопроект бе гласуван окончателно с аплодисменти в 22:39 часа.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.02.2022 18:30

    Не трябва да има таван! Всеки да плаща, според дохода си! Но и ремонт на пенсионната система! Сега са ощетени тези с високите заплати!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.