Събитието беше едновременно честване на Деня на Европа - годишнина от Декларацията на Шуман, която проправя пътя към днешния ЕС - и церемония по закриване на Конференцията за бъдещето на Европа - едногодишен процес на самооценка на ЕС, който включваше поредица от срещи с граждани

Свързани новини

10.05.2022 18:25

Макрон предлага европейска "общност", отворена за Украйна и Обединеното кралство

Видян 1830 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон използва речта си по случай Деня на Европа, за да представи мащабно, авангардно, но безинтересно предложение за преначертаване на политическата карта на континента с нова организация, която ще даде на Украйна по-близки отношения с ЕС, но не и членство, и може да включи дори Обединеното кралство, съобщава Политико.



В понеделник в Европейския парламент в Страсбург Макрон предложи нова "европейска политическа общност", която да включва както членове, така и нечленове на ЕС.




Събитието беше едновременно честване на Деня на Европа - годишнина от Декларацията на Шуман, която проправя пътя към днешния ЕС - и церемония по закриване на Конференцията за бъдещето на Европа - едногодишен процес на самооценка на ЕС, който включваше поредица от срещи с граждани.


 


 


Макрон, който в събота встъпи в длъжност за втория си мандат, не представи почти никаква конкретика относно предложението. Елисейският дворец не предостави никакви информационни листове или други кратки политически материали, както се е случвало в предишни случаи, когато Макрон е излагал смели рецепти за Европа. Вместо това новоизбраният президент изглеждаше до голяма степен импровизиращ, като очевидно дори изненада някои от собствените си съветници.


Френският лидер изглеждаше вдъхновен от желанието си да намери решение за разкъсваната от война Украйна, която през месеците след бруталното нахлуване на Русия отчаяно моли за ускорено членство в ЕС.
 
 
 
Макрон заяви, че "легитимният стремеж" на народа на Украйна, "подобно на този на Молдова и Грузия, да се присъедини към Европейския съюз, ни приканва да преосмислим географията и организацията на нашия континент.
 

 


 


"Украйна, благодарение на своята борбеност и смелост, днес вече е член на сърцето на нашата Европа, на нашето семейство, на нашия Съюз", заяви той.




Но дори когато Макрон изрази емоциите си към Украйна, която се надява да получи официален статут на кандидат за членство в ЕС на срещата на върха на Европейския съвет през юни, френският лидер същевременно изглеждаше, че попарва най-големите надежди на Киев.




"Дори ако утре им дадем статут на кандидат за членство в нашия Европейски съюз. . . всички знаем много добре, че процесът, който ще им позволи да се присъединят, ще отнеме няколко години - всъщност вероятно няколко десетилетия. И това е истина, освен ако не решим да понижим стандартите на това членство и следователно да преосмислим изцяло единството на нашата Европа. "



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева