По-късно кабинетът на Макрон направи изявление за Ройтерс, в което обясни, че международната коалиция в момента не се ограничава до "операции на терен, а участва и в обучението на иракските сили, обмена на информация между партньорите" и финансирането на чуждестранни усилия за борба с тероризма.

Свързани новини

25.10.2023 09:47

Макрон иска коалицията за борба с ИД да преследва Хамас

Видян 745 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон предложи западните войски, разположени в Сирия и Ирак уж за борба с остатъците от терористите от "Ислямска държава" (ИД, преди това ИДИЛ), да бъдат пренасочени за борба с палестинската войнствена групировка Хамас.

Говорейки заедно с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на посещение в Йерусалим във вторник, Макрон заяви, че водената от САЩ коалиция, която включва десетки държави, трябва да предприеме нова мисия срещу базираната в Газа фракция.

"Франция е готова коалицията, която се бори в Ирак и Сирия срещу ИДИЛ, да се бори и срещу Хамас", заяви президентът. Макар че тогава не даде подробности по предложението, той предупреди, че операциите срещу Хамас "трябва да бъдат без милост, но не и без правила".


По-късно кабинетът на Макрон направи изявление за Ройтерс, в което обясни, че международната коалиция в момента не се ограничава до "операции на терен, а участва и в обучението на иракските сили, обмена на информация между партньорите" и финансирането на чуждестранни усилия за борба с тероризма.

Нетаняху не се изказа веднага по предложението на Макрон, но продължи да нарича Хамас "новите нацисти" и заяви, че "свободният свят" в момента е въвлечен в битка с "оста на злото".

Заедно със Съединените щати, които поддържат около 2500 военнослужещи в Ирак и близо 1000 в Сирия, Франция също така държи сили от около 600 войници в региона в рамките на операция "Шамал" - основната ѝ мисия за борба с ИД, стартирала за първи път през 2014 г. Въпреки че бойните операции се забавиха от първите дни на разгръщането, за френски жертви се съобщава едва през август, когато парашутист беше убит по време на престрелка с иракска терористична клетка.


През последните седмици американският персонал също е подложен на обстрел на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, като според Пентагона от 17 октомври насам са регистрирани най-малко 13 атаки с дронове и ракети. Представители на САЩ приписват вината за това на подкрепяни от Иран милиционерски групировки.

Напрежението в целия регион нарасна на фона на последния кръг от боеве между Израел и палестинските бойци в Газа. Смъртоносна атака на Хамас по-рано този месец предизвика седмици на ответни въздушни удари от страна на ЦАХАЛ, в резултат на които загинаха над 5700 палестинци, а хиляди други бяха ранени, според местни служители. Междувременно израелското правителство твърди, че най-малко 1400 души са били убити в Израел, а около 200 са били заловени по време на нападението на Хамас на 7 октомври. Четирима от задържаните са били освободени оттогава, но повечето остават в плен.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв