Френският президент се е свързал с други лидери на ЕС за потенциални кандидати, които да заместят сегашния председател на Комисията, а именно бившия италиански премиер и президент на Европейската централна банка Марио Драги, съобщи Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с тези разговори.

Свързани новини

25.04.2024 09:47

Макрон иска да смени фон дер Лайен с Драги на най-високия пост в ЕС: Bloomberg

Видян 979 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон се стреми да замени председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и в момента обсъжда варианти с други лидери на ЕС, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Фон дер Лайен се готви за избори след по-малко от два месеца, като се стреми да си осигури още един петгодишен мандат. Макрон, който беше една от ключовите фигури за издигането ѝ на най-високия пост в ЕС, открито критикува подхода на председателя към управлението на Европейската комисия.

„Председателството на Комисията е там, за да защитава общия интерес, така че то не трябва да бъде прекалено политизирано. Което, трябва да се каже, съвсем не беше така при тази отиваща си комисия", заяви Макрон в Брюксел миналия месец.


Френският президент се е свързал с други лидери на ЕС за потенциални кандидати, които да заместят сегашния председател на Комисията, а именно бившия италиански премиер и президент на Европейската централна банка Марио Драги, съобщи Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с тези разговори.

Източници в Брюксел, включително такива от офиса на фон дер Лайен, коментират, че остава неясно дали Макрон наистина се е стремял да я отстрани или просто е оказвал натиск, за да издейства от нея отстъпки в бъдеще.


Макрон, заедно с тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, бяха ключовите фигури през 2019 г., които застанаха зад кандидатурата на фон дер Лайен, тогава германски министър на отбраната, на изборите за председател на Европейската комисия.

Фон дер Лайен все още е явен фаворит за предстоящите избори, като се има предвид фактът, че тя е основният кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която има най-много места в Европейския парламент и се очаква да засили още повече позициите си по време на изборите през юни. Въпреки това кандидат, издигнат от ЕНП, все още се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство в парламента.

Позицията на сегашния председател на ЕС беше накърнена от множество скандали с висок обществен интерес, като последният избухна по-рано този месец, когато тя се оказа в буря от критики заради това, че е дала на колегата си германски евродепутат Маркус Пипер доходоносната работа на „специален съветник“ със заплата, за която се съобщава, че е 17 000 евро на месец.


Назначението „породи въпроси относно прозрачността и безпристрастността на процеса на номиниране“ в рамките на блока, заявиха няколко високопоставени служители, включително първият дипломат на ЕС Жозеп Борел и комисарят Тиери Бретон, в жалба до фон дер Лайен. Комисията обаче отхвърли обвиненията, заявявайки, че „има пълна увереност във факта, че процесът е протекъл при пълно спазване на процедурите“.


 Photographer: Valeria Mongelli/Bloomberg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей