Радев, който посрещна на Дондуков 2 представители на организации на българите в Република Северна Македония (РСМ)

Свързани новини

22.02.2022 17:02

Македонските българи да ги има в Конституцията на РСМ: Радев

Видян 1633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на Скопие”, заяви президентът Румен Радев, който посрещна на Дондуков 2 представители на организации на българите в Република Северна Македония (РСМ).


 


Той гарантира подкрепата си за признаване на българското малцинство в съседната страна. При държавния глава се събра делегация на нашите сънародници от: КЦ Иван Михайлов, Сдружение Трибуна, Сдружение Македонско-Българско приятелство, Сдружение Коридор 8, Сдружение Интеракция, Сдружение Единство-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС).


 


“Аз настоявам да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на евроинтеграцията на РСМ. България е страната, която иска най-много това да се случи и затова държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ”, обяви Радев. „Тук в никакъв случай не става дума за намеса във вътрешните дела, а за израз на нашата загриженост и подкрепа за ефективния и устойчив път на Скопие към ЕС”, подчерта той.


 


„Това е задължително условие за даване на съгласие от страна на България за начало на европреговорите”, подчерта президентът. “Държа на това, както и да има ясни гаранции за защита на българското културно-историческо наследство в РСМ. Преди да отворим вратата за начало на преговорите следва да видим и ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата”, категоричен бе Радев.


 


“Пътят към членството на РСМ в ЕС следва да се основава на зачитане на човешките права, на покриване на Копенхагенските критерии, на изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало. Децата на нашите сънародници в РСМ не трябва да се срамуват да се нарекат българи, заради това, което четат в учебниците и заради плочите, които виждат на входа на своите училища. Категорично трябва да бъде сложен край на този процес на насаждане на омраза към българите и България”,  настоя държавният глава.


 


“Стремежът на македонските българи да бъдат пълноправни и пълноценни граждани на своята страна РСМ  трябва да бъде подкрепен. Само така нашите сънародници могат да бъдат напълно интегрирани в обществено-икономическия живот, да имат място в квотното представителство в администрацията на страната и да станат видими в нейния правен мир, защото в момента те са невидими там.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион