Свързани новини

01.10.2009 09:16

Македония спира Енциклопедията

Видян 1308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководството на Македонската академия на науките реши да изтегли от пазара Македонската енциклопедия, която бе пусната преди десетина дни и предизвика остри реакции, съобщи БГНЕС.


Публикуването на Енциклопедията предизвика протести от страна на албанското малцинство, посолствата на САЩ и Великобритания. В книгата албанските участници в конфликта от 2000-та година се наричат екстремисти и терористи, които са обучавани от служители на британското и американското посолство. Българското посолство в Скопие също протестира срещу изопачаването на историческите факти и използването на езика на омразата. Решението бе взето часове след като приключи срещата между лидера на ВМРО-ДПМНЕ и министър-председател на страната Никола Груевски и лидера на албанския Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети - един от ръководителите на албанските бунтовници по време на конфликта от 2000-та година. В момента партията на Ахмети е коалиционнен партньор в кабинета на Груевски.
"Взехме решение за спиране на разпространението на Енциклопедията и редактиране на определени заключения и по-специално на тези за отношенията между албанците и македонците, за албанците в Македония, за Али Ахмети, за агресията срещу Македония, за Армията за национално освобождение, за Гонджа Бояджиу - Майка Тереза. Ръководството на Академията обещава да изготви редакцията с участието на албански представители", се казва в декларация на председателството на Македонската академия. По време на срещата с Ахмети Груевски се разграничи от някои заключения в Енциклопедията, включително и за тези срещу "стратегическите партньори на страната". Груевски и Ахмети смятат, че публикуването на Енциклопедията не трябва да повлияе на позитивните междуетнически отношения в Македония и на перспективите на държавата в контекста на евроатлантическите й аспирации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв