Експерти установиха, че женските китове намаляват вероятността да имат повече потомство, като се грижат за възрастните си синове.

Свързани новини

11.02.2023 08:02

Майките на косатките се отказват от повече потомство, за да се грижат за порасналите си синове

Видян 8797 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е изненадващо, че родителството може да бъде трудна задача и често се правят жертви в името на потомството. Но за женските косатки тази роля може да бъде особено трудна.

Нови изследвания показват, че женските косатки може би се отказват от повече потомство заради синовете си - дори когато са напълно пораснали.

Изследването, публикувано в списание Current Biology, е насочено към група косатки, известна като "южно пребиваваща" популация, край бреговете на щатите Вашингтон и Британска Колумбия.

Центърът за изследване на китовете, който участва в проучването, наблюдава групата от 1976 г. насам.


Видът е необичаен с това, че мъжките и женските остават с майките си за цял живот. Въпреки това "цената" на майчините грижи е по-голяма при синовете.

Майкъл Н. Вайс, директор на центъра и докторант в университета в Ексетър, заяви в съобщение за пресата: "От повече от десетилетие знаем, че възрастните мъжки косатки разчитат на майките си, за да ги поддържат живи, но никога не е било ясно дали майките плащат определена цена за това. "


Данните разкриват "силна отрицателна корелация между броя на оцелелите отбити синове на женските и годишната вероятност те да родят жизнеспособно малко", се посочва в съобщение за пресата. И резултатът остава същият, независимо от възрастта на сина.

"Размерът на разходите, които женските поемат, за да се грижат за отбитите си синове, беше наистина изненадващ", казва Вайс. "Въпреки че има известна несигурност, нашата най-добра оценка е, че всеки допълнителен оцелял син намалява шансовете на женската да има ново бебе през дадена година с повече от 50%. Това са огромни разходи за грижи за [възрастните] синове. "

Изследователите не знаят защо в такива случаи женските косатки са по-малко склонни да се размножават, но подозират, че споделянето на храната с напълно порасналите им синове може да означава, че на майките им се налага да се хранят  по-малко.

Сам Елис, изследовател на поведението на животните в университета в Ексетър, който е съавтор на статията, заяви пред CNN в четвъртък, че естеството на грижите на майката до голяма степен се върти около диетата им от сьомга чинук.


"Ключът към тази форма на грижа е споделянето на храна", обяснява той. "Смятаме, че голяма част от грижите се изразяват във физическото предоставяне на храна на възрастните им синове", казва той, макар че те ги водят и към източника на храна.


"Раждането на дъщеря не се отразява на шансовете да се възпроизведат отново, но раждането на син независимо от възрастта оказва отрицателно въздействие върху шансовете на майката да се възпроизведе", казва Елис.


Според екипа тази находка е изключително необичайна.


"Един от големите изводи е, че има още едно доказателство за това колко специална (и може би уникална) е връзката майка-син при косатките", казва Вайс.


Елис добави: "Има много примери [при бозайниците] за майчина грижа и майчина инвестиция в малките потомци. Но във всички примери, в които това е било изследвано досега, след като потомството достигне зрялост, инвестициите изглежда спират. "


"Знаем, че при синовете, чиито майки умират, вероятността да умрат през следващата година е много голяма", казва той и добавя, че докато женските косатки могат да доживеят до 80 години, мъжките имат "голям късмет да достигнат 40 години".


Южните обитатели са критично застрашени, така че проучването може да има важни последици, твърдят изследователите.


Елис заяви, че екипът иска да проучи по-обстойно дългосрочните последици, които откритията могат да имат върху популациите на косатките.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв