Свързани новини

03.05.2021 18:22

Мая внесе предложение за премахване лимитите на НЗОК

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се премахват лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения.


С промените отпадат всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с които НЗОК разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите.


Законопроектът отменя и забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях.


В мотивите Манолова посочва, че заради тази забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с COVID-19, а НЗОК не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност.


"Това доведе до абсурда повече от половината болнични легла да са незаети и в същото време да се отказва хоспитализация на болни в критично състояние. Стигна се до там десетки болници да водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност", подчертава тя и допълва, че в няколко свои решения Върховният касационен съд обяви налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на самата Конституция.


Манолова е категорична, че трябва да се действа незабавно, предвид рекордните нива на смъртност в България, достигнали рекордни стойности от 17,8 на 1000.


"И преди пандемията беше ясно, че лимитите на болниците, наложени през 2015 година, влошават качеството на медицинската помощ, създават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК", пише още Манолова в мотивите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион