Свързани новини

05.09.2013 11:49

Мая Манолова: ГЕРБ се опитват да монополизират протеста

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората, подкрепящи правителството, имат своето право да изразят позицията си. По този повод, заявявам категорично, че няма случай, в който БСП да са принуждавали хора, които са в не добро социално положение, хора без доходи и работа или да са плащали за участие в протестите. Това заяви в ефира на БТВ зам-председателят на НС и народен представител от КБ Мая Манолова. Тя поясни, че ако някои от протестиращите са се обърнали за помощ към съответен партиен клуб в страната, вероятно от там са се отзовали, като са съдействали, например за организиране на автобуси или други форми на организационна помощ. „БСП няма бюджет, който да е предназначен за финансиране на подобни събития. Когато ние организираме някаква проява, хората, участващи в нея си плащат, но когато за някаква проява имат желание да участват социално слаби хора, ние може да си поделим разходите по осъществяването й”, поясни депутатът.


Манолова подчерта, че БСП и контрапротестиращите имат една кауза, като това се отнася и за политическите организации, подкрепящи протестиращите. Тя коментира, че по-необичайно е поведението на ГЕРБ, които се опитаха да монополизират протеста с присъствието на водещи фигури от партията им и да го организират и да го дирижират. „С намесата на ГЕРБ, протестът се превърна в едно партийно мероприятие. Дори видяхме как уникалното българско явление изборен туризъм се допълни с явлението – протестен туризъм. Видяхме и използване на вериги и опит за разваляне на загражденията пред НС”, обясни тя. По думите й, ГЕРБ са тази политическа организация, която няма никакви скрупули и кара хора, финансово зависими, и такива, работещи в различни общински предприятия, да дойдат пред НС и по този начин тази се поставя под въпрос гражданския характер на протестите. „Но въпреки политическите маневри на ГЕРБ, според социологическите проучвания, не някоя друга, а именно БСП е първа политическа сила в държавата. И това са данни и на тези социологически агенции, които традиционно режат от подкрепата на обществото за нас. Но държа да подчертая, че властта за нас не е самоцел”, заяви Манолова. Според нея, ако сега правителството подаде оставка заради няколко хиляди протестиращи, то от оттук нататък всеки, недоволен от резултатите от изборите, може да събере по-широка партийна агитка и да свали всяко легитимно правителство. „Този начин на решаване на проблемите, с непрекъснати протести в държавата, започва да се излиза извън рамките на демокрацията”, категорична бе Манолова.


Готови сме с черновата на Изборния кодекс


Тя обясни, че е готова черновата за Изборния кодекс и в него са включени позициите, предлагани от гражданското общество. Депутатът подчерта, че важен елемент, залегнал в документа, е именно мажоритарният. „Хората искат да гласуват за личности и те да определят представителите в парламента”, каза Манолова, която е и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Тя обясни, че поради тази причина са изготвени два варианта на избирателна система - немска, със 120 мажоритарни и 120 пропорционални представители в парламента. Депутатът допълни, че другата система, която е предложена включва пропорционални листи с преференции, където хората да поставят лицата на предпочитаната от тях партия. Манолова съобщи, че са предприети и стъпки за осигуряване на по-честен вот, като машинното гласуване. „Ако то не бъде въведено изцяло, ще се осъществява строг контрол върху бюлетините, за да може да не се повтаря случаят в Костинброд”, заключи тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да