16.06.2022 10:06

Мафията си поиска държавата: Управляващите

Видян 2296 пъти | Коментари 11
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С ожесточение се нахвърлиха едни срещу други управляващите и опозицията в пленарната зала на Народното събрание тази сутрин, докато депутатите обсъждаха искането за оставка на председателя на парламента Никола Минчев.


Опитът да бъде свален човекът, заемащ един от трите най-високи постове в държавата, беше иницииран от ИТН. Зад партията на Слави Трифонов застанаха с обединени сили ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Това им предвещава почит сигурна победа, тъй като четирите формации разполагат с числено превъзходство над управляващите от ПП, БСП и ДБ.



ЗА ПЛАНОВЕТЕ НА МАФИЯТА


"Мафията си поиска държавата! Мафията безцеремонно иска да удари върха на републиката – Народното събрание!" - с тези емоционални думи откри обсъждането Андрей Гюров, водачът на парламентарната група на "Промяната". Той определи случващото се като "показна атака". "Целта е ясна – търси се сплашване", отсече Гюров. А като причини изреди: възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният „транзит на парите от магистралите към чекмеджетата”, както и намерението на кабинета да постави начело на борбата с корупцията вътрешния министър Бойко Рашков.


Гюров отхвърли основния аргумент на ИТН срещу Минчев - че е възпрепятствал изслушването на външния министър Теодора Генчовска вчера по спора със Северна Македония. "Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Македонският сценарий е фалшив. Няма договорки, няма обещания. Всичко е измислено от човека на диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу отпадане на визите за САЩ", каза рязко той. С "човека от диванчето" намекна за Слави Трифонов, станал пословичен с Фейсбук изявите си, на които беше заснет на диван.


"Днес мафията ще си преброи гласовете в залата", обяви водачът на депутатите на ПП. И призова парламентаристите да застанат от "правилната страна на историята" в настоящия критичен момент за държавата. "Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели?", попита реторично той накрая.


ЗА АВТООЦЕНКИТЕ И МИТОЛОГИЧНИТЕ СЪЩЕСТВА


Изявлението му обиди депутатите от ДПС. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев обяви, че да бъдат наричани опозиционерите "мафиоти", означава същото оределение да се приложи и за техните избиратели. Той призова да не се говорят от трибуната думи, които петнят българската демокрация и българската държава. "И без това остана малко от българската държавност заради тези хора тук", ядосано добави Цонев. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ насмешливо допусна, че вероятно управляващите си правят "автооценка" с изрази като "мафия".


Веднага на трибуната ги последва зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той се възмути, че ПП представя партийния му водач Слави Трифонов като "митично същество, което дърпа конците на цялата вселена". А Никола Минчев представи като човек, който се държи като подчинен на Министерският съвет, и окачестви поведението му като "меко казано, жалко".


ЗА СТАЖАНТИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ


Дискусията бързо се обърна на размяна на личностни обиди и нападки между бившите съюзници ИТН и ПП. Настимир Ананиев от управляващата формация нападна Тошко Йорданов, че навремето е довел сина си да стажува в Реформаторския блок (бившата дясна коалиция, партньор на ГЕРБ, в която и самият Ананиев участваше - бел.а.). Зам.-шефът на ИТН спокойно отвърна, че не вижда нищо лошо в това.


Депутати от ПП последователно започнаха да атакуват хората на Трифонов, че са подвели протестиралите срещу ГЕРБ граждани, като са се събрали с партията на Бойко Борисов. В отговор сценаристите подхванаха рефрена, който повтарят безспирно от вчера - че управляващите са "национални предатели". Нахвърлиха се и към отцепниците от своята формация, които също причислиха към групата на предателите. "По-добре на последния ред, с чиста съвест. Никой не ме е купил! Разочарован съм безплатно!", предизвикателно отвърна Деян Петков - един от напусналите ИТН.


ПРЕДИСТОРИЯТА НА СХВАТКАТА


Искането за оставката на Минчев дойде от ИТН вчера, но към хората на Слави Трифонов бързо се присъединиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Минчев ядоса депутатите от ИТН при вчерашното изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Тя беше привикана от партията на Трифонов, на която дължи и поста си, за да отговори на въпроси за проблемите на държавната политика спрямо Северна Македония. Генчовска, подкрепена от опозицията, настояваше изслушването да бъде закрито за медиите и обществеността. Аргументът й беше, че възнамерява да представи пред депутатите секретна информация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 011 Върни усмивката на лицето си 16.06.2022 23:34

    Тумба цигани в Мешерето се опитват да заблудят оФчото стадо, че управляват държава. Която отдавна не съществува. Срещу заплащане.

  • 010 Anonimen 16.06.2022 22:02

    МАФИЯТА се е ококорила и се държи с Гешев да не ги съдят и напират за властова позиция да се окопаят и да крадат още

  • 009 Anonimen 16.06.2022 22:02

    МАФИЯТА се е ококорила и се държи с Гешев да не ги съдят и напират за властова позиция да се окопаят и да крадат още

  • 008 Anonimen 16.06.2022 22:02

    МАФИЯТА се е ококорила и се държи с Гешев да не ги съдят и напират за властова позиция да се окопаят и да крадат още

  • 007 Anonimen 16.06.2022 22:02

    МАФИЯТА се е ококорила и се държи с Гешев да не ги съдят и напират за властова позиция да се окопаят и да крадат още

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец