Свързани новини

24.07.2009 14:22

М. Андреев: Приветствам решението на Борисов

Видян 1680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мога само да приветствам решението на бъдещия премиер Бойко Борисов да поиска от Народното събрание Закон за пълното разсекретяване на всички досиета на бившата ДС, заяви специално бившият ръководител на комисията по досиетата Методи Андреев, цитиран от БГНЕС.


Според него този акт, съчетан с ангажимента на управляващите ще спре достъпа на хората, свързани с бившите служби до важни постове в държавата. Така ще се улесни не само битката с корупцията, но ще се осветят и скритите за обществото зависимости, посочи Андреев. Не е за подценяване и възможността чрез този акт в Парламента да се формира стабилно мнозинство на партиите, членове на Европейската народна партия. "За основните постулати в закона няма защо да откриваме топлата вода, страни като Германия и Чехия отдавна изработиха образцов механизъм за окончателно скъсване с това тъмно минало и винаги можем да се допитаме до техния опит", добави Андреев.
По негово мнение, когато бъдат разсекретени всички архиви, свързани с бившите служби, ще бъдат прекъснати и спекулациите кой бил добър и кой бил лош агент. Един такъв закон обаче трябва да бъде обвързан и с наказателна отговорност за онези ръководители на настоящите служби, които правят опити за укриване на документи или прехвърлянето им в графата „класифицирана информация”.
Неразумно е, според Методи Андреев, Синята коалиция в този момент да иска поименно гласуване на бъдещите министри в пленарна зала. Политиката е изкуство на компромиса, важна е целта, а не дребните препятствия по пътя към нея, убеден е той. Още повече, че и Синята коалиция не е в позиция да поставя такива условия на фона на категоричната победа на ГЕРБ на изборите. Методи Андреев прави уговорката, че тази препоръка е в нарушение на собствените му принципи, но „в крайна сметка изработването на един съвременен закон за лустрация, който да има и антикорупционен характер, си заслужава компромиса".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей