Слушах един от тези пропагандисти на Центъра за изследване на демокрацията, който обясняваше вчера, че, видите ли, Германия е национализирала активите на “Роснефт” и на “Газпром”. Да национализира ги, но тези компании са в санкционните списъци. “Лукойл” не е в санкционния списък! Този примитивен рекет, който се осъществява по политически и по икономически причини, води до един единствен резултат - България губи за следващата година приходите си в Бюджета от данък “печалба”

Свързани новини

06.12.2023 09:50

Лукойл не е в санкционния списък, това е примитивен рекет: Р. Овч

Видян 787 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Слушах един от тези пропагандисти на Центъра за изследване на демокрацията, който обясняваше вчера, че, видите ли, Германия е национализирала активите на “Роснефт” и на “Газпром”. Да национализира ги, но тези компании са в санкционните списъци. “Лукойл” не е в санкционния списък! Този примитивен рекет, който се осъществява по политически и по икономически причини, води до един единствен резултат - България губи за следващата година приходите си в Бюджета от данък “печалба”. Нека не забравяме, че “Лукойл” плаща 60% данък печалба", коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който беше и член на Надзорния съвет на “Лукойл”, след като вчера от “Лукойл” обявиха, че обмислят продажба на рафинерията в Бургас:
"
Знакът, който “Лукойл” иска да даде на българската държава е, че “Лукойл” не е компания, която ще наблюдава как най-примитивни рекетьори са гаврят с нейния бизнес в България, а и на целия полуостров. "Лукойл-Нефтохим Бургас" има възможност да работи с всякакъв петрол, включително и неруски, но защо да го прави, когато българската държава е предоставила възможност да ползва руски петрол и с този петрол да реализира печалби, чрез които да плаща по-големи данъци в България, а ние, като потребители, да имаме по-ниски цени на бензиностанциите".

Според Овчаров натискът е политически, защото “руската компания трябва да бъде изгонена от Бургас”:

“Очевидно идеята за изграждане на американска военна база на морето продължава да съществува, а тя няма къде да бъде изградена, освен на няколко километра от Росенец. И така няма как да се случи - да има едновременно и руски собственик, и американска база”

Бившият министър е на мнение че за бъдещето на “Лукойл” има 2 варианта и силните на деня “все още не могат да се разберат кой точно и как да се опита да купи компанията”:

"Не искам да спекулирам с имена, защото нямам конкретна информация, но като видите активността на Делян Пеевски и групата "Д2" е очевидно, че това не случайно. Политическата поръчка е очевидна и явно те са решили да съчетаят политическия резултат с икономически”.

"Вчера слушам този агитпроп по телевизията как България, чрез златната си акция, щяла да определи кой да е собственик. Ама няма такива права! Държавата, ако иска, може да национализира “Лукойл”; Държавата може да въведе така наречения “особен управител”, но собствеността си остава на “Лукойл”. Това се опитва да ни каже “Лукойл” - “Каквото щете правете, но въпроса за собствеността ще го решаваме ние, а не Делян Пеевски и не Делян Добрев”. Бил съм представител на държавата и ви казвам, че това, което си спомням, без да бъда 100% сигурен, е, че представителят на държавата има право на вето в Надзорния съвет само в 2 случая - когато закриват производства или когато се ликвидира цялото предприятие. Тук не става дума за който и да било от тези варианти”.

Овчаров припомни съдбата на “Булгартабак” и КТБ, изразявайки опасения за бъдещето на рафинерията. Дори и собствеността да бъде сменена обаче той не вижда “никаква причина, поради която рафинерията да спре да работи”:

“Това е ключовият момент - в чий ръце ще падне тази рафинерия и как този, който стане нов собственик ще процедира с нея. ”Лукойл” до края на тази година приключва преработката на руски нефт и от 1 януари, независимо от тези удари в празно пространство, които правят групата ПП-ДБ, България вече няма да получава тези приходи в бюджета си и цените на бензиностанциите ще бъдат такива, каквито ги виждате в другите големи вериги, а не на “Лукойл”. Нека не забравяме, че отново “Лукойл” плаща 60% данък и никой не пита защо компанията, която плаща 60% данък поддържа по-ниски цени на бензиностанциите си от компаниите, които плащат само 10%”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.12.2023 11:18

    Вярващият в победата си на следващите избори Пеевски, който е наистина успешен в ликвидациите както показва съдбата на “Булгартабак” и КТБ, ще успее сигурно и с ”Лукойл” , а след това идва ред и на България, ковто според Денков има смисъл да съществува само ако върви в "правилна" посоката, която се определя не от българския народ, а от парите които печелят управниците за да са послушни бай Ганювци.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог