„Лошо планиране в НС увеличи прогнозата за приходи от ДДС със 760 млн. лева спрямо това, което беше предложено от  Министерството на финансите. 670 милиона лева е неизпълнението“.

Свързани новини

10.01.2023 09:39

Лукойл е най-големият получател на помощи: Георги Кадиев

Видян 1686 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


За първи път от много години държавата не успя да събере планираната сума от ДДС. Финансистът Георги Кадиев обясни пред БНР основните причини за това.

„Лошо планиране в НС увеличи прогнозата за приходи от ДДС със 760 млн. лева спрямо това, което беше предложено от  Министерството на финансите. 670 милиона лева е неизпълнението“.

Кадиев отчете също, че има лоша работа на приходната администрация.

Той определи мярката за намалено ДДС в определени сектори като необходима по време на ковид пандемията, но не и след това.

„Това се отнася и за всички други видове помощи за бизнеса, които напълно го разглезиха и най-вече частта, свързана с електроенергията. Вече няма стимул да се пести електроенергия. Държавата покрива всичко над 250 лева. Това води до допълнителни разходи за бюджета от 900 милиона лева, които са абсолютно излишни. Най-големият получател на тези помощи е “Лукойл“.  Това е сбъркана политика“.

Помощите трябва да се намалят и пренасочат към секторите, които имат нужда от тях, смята той.

„В момента те са чист лобизъм, насочен към едрия бизнес и купуване на гласове за избори“

Финансистът обясни в предаването „Преди всички“, че не би подкрепил въвеждането на необлагаем минимум.

„Той струва над милиард и половина на хазната.  Да се дава на всички еднакво е грешна политика. Не бих подкрепил и предложението на ПП да се покриват само първите два дни от работодателя при болничен, а не първите три, както е в момента“.

Трябва да се промени разбирането на кого се дават помощи, убеден е той.

„Не всички родители имат нужда от данъчни облекчения за децата си под 18 години. Не всички хора имат нужда от една и съща социална политика. Администрацията да си свърши работата и да не дава на всички еднакво. Това трябва да се промени и да пазим фискалната дисциплина.  Всички мерки до момента водят до повишаване на инфлацията“.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.01.2023 14:00

    Кадиев е абсолютно прав! Алчни проклетници са тези от властта! Наложителна е нова политическа система, която да осигурява професионализъм и обществен морал във всяка власт! Без това България умира!

  • 001 завършени кретени 10.01.2023 12:13

    Най-големия враг на българите са собствените му управляващи и депутати. Толкова алчни, некомпетентни, откровено прости, продажни и корумпирани типове на куп до сега не сме виждали и патили от тяхното дерибействане. Мислят само за себе си и тези, които им плащат рушвети и комисионни извън тлъстите незаслужени заплати

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби