Свързани новини

23.05.2013 11:19

Лютви Местан: Дължим правилен прочит на вота на суверена

Видян 992 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на ДПС призова президентът да не чака 7 дни и да даде мандат за съставяне на правителство на парламентарните сили, алтернатива на ГЕРБ.


Парламент без месия – така изглежда 42-то Народно събрание според лидера на ДПС Лютви Местан.

„Няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите отвисоко, те са разположени в тривиалността на депутатския статут, в което няма нищо лошо. Избирам тривиалността пред месианското – няма нищо по-лошо от месианските нагласи“, каза Местан в обръщението си към депутатите.

Лидерът на политическата сила посочи, че народните представители дължат правилен прочит на вота на суверена. „Суверенът отрече модела Борисов-Цветанов, гласува против модела ГЕРБ. Коректността ме задължава да кажа, че отреченият еднопартиен модел на власттта на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект. Избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт, това е най-точният прочит на вота. Избирателят ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийното управление“, коментира Местан.

По думите му „изборите на 12 май бяха преди всичко за демокрацията и държавността“. „Има победител на тези избори – политическата нормалност, демокрацията и шансът да възстановим дискредитирането усещане за държавност. Затова гражданите гласуваха за парламентарно мнозинство, което поставя в малцинство ГЕРБ и парапартийният тандем Борисов-Цветанов“, допълни той.

Местан подчерта, че новото управление трябва да си постави широки и надпартийни приоритети „в името на националния интерес.

Лютви Местан очерта и приоритетите на бъдещото правителство – да изведе страната от кризата, да направи важни инвестиции в ключови социални сфери, да развие икономика, базирана на знанието, да подобри конкурентоспособността. Самото съставяне на кабинета трябва да е първата стъпка от осъществяването на тези приоритети.
Още по темата
Станишев: Ще работим за възстановяване на държавността
Б. Борисов: Длъжен съм да предложа състав за правителство
Депутатите от 42-то Народно събрание се заклеха

Местан подчерта, че бъдещото правителство трябва да е „кабинет на експертно политическо начало, чийто прототип е политическата отговорност на парламентарните сили, алтернатива на ГЕРБ“. „Нека бъдем коректни пред суверена, в рамките на 42-то Народно събрание не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ. Парламентарните сили заявиха категорочината си позиция, че няма да подкрепят предложен от Бойко Борисов кабинет на Република България, излъчен от 42 Народно събрание“, посочи той.

Местан се обърна и към президента с искане да не чака 7 дни и го призова да бъде отговорен „пред вота на българските граждани и на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат“.

„Ако е вярна политическата ви теза, че българският национален интерес предполага бързо съставяве на стабилно правителство и след като е ясно, че опитът на Борисов и ГЕРБ ще е неуспешен, питам има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила? Конституцията казва не 7 дена, а до 7 дена. Така както след оставката на кабинета за 1 секунда получихме и върнахме мандата, след като е ясно, че нямате никакъв шанс, защо ще задържате мандата 7 дена, какво ще проучвате? За какво са ви тези 7 дена, за да купувате депутати или да буните социално недоволство? Затова заявих, че на нито един български политик, лидер на политическа сила, не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарни рефлекси“, каза лидерът на ДПС.

Лютви Местан заключи, че ДПС е успяла с достойнство на тези избори да встъпи със самочувствие в 42-то Народно събрание, като е преодоляла „намесата и бруталността на държавния апарат и режисираните от него центробежни течения“ и е доказала националния и европейския ценностен авторитет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Идеализирате прекалено много хората

Идеализирате прекалено много хората и нещата около