Свързани новини

17.11.2020 10:49

Липсва елементарен протокол за доболничната помощ при ковид: Личен лекар

Видян 1973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общопрактикуващите лекари имат нужда от официални протоколи и препоръки как да лекуват пациентите с коронавирус в доболничната помощ. Това обясни пред БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар и педиатър с 40-годишен стаж.

„Трябва да ни се помогне с тези протоколи, които да се напишат – не във Фейсбук, говоря за конкретните места, които ние ще отворим и специалистите ще обобщят дотук какво се знае за вируса: какво да не правим и какво да правим – това е помощта, която искаме“, посочи тя в предаването „Преди всички“.

„Очакваме електронен фиш за кръвна картина, за рентген. Очаквам да се признае валидността на антигенните тестове и да не се изисква потвърждение с PCR, когато имаш симптоми и положителен тест. Очакваме обобщаващи протоколи на база на знанието дотук за 10 месеца за вируса“, обобщи д-р Маркова.

В позицията си тя акцентира върху „липсата на елементарен протокол или поне насоки за доболничната помощ“, когато общопрактикуващ лекар е взел решение да наблюдава един пациент у дома и на този пациент е предписано домашно лечение, било след триаж в болница или съответен триажен център.

„И разни други, дребни уж на вид неща – например какви противотемпературни са противопоказни. Чухме много неща за ибупрофен, за парацетамол. Пак няма един протокол, който да ни каже – поне това не давайте или не правете.“

Ира Маркова пита „защо не въведат новите антигенни тестове, които са надеждни, евтини, много по-добри от тези с капка кръв, тъй като антигенният тест се взима от гърлото, и покриват около 85-90% с PCR положителните тестове“. Това според нея би спестило нерви, ресурс и време. „Ако един човек е симптомен и позитивен с антигенен тест, кому е нужен PCR тест?“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец