Предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката.

Свързани новини

02.11.2023 14:11

Липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и пациентите: БЛС

Видян 873 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарският съюз (БЛС) отново настоява да се върне възможността за хартиена рецепта, заяви на пресконференция председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров, предаде БНР.

Тази възможност би трябвало да остане, докато поне 70 на сто от рецептите започнат да се изписват електронно и "до момента, когато сме убедени, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства", посочи той.

Във всички държави в ЕС съществува възможността за изписване на хартиена рецепта, освен в Испания, като липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите, отбеляза председателят на БЛС.

Предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката.

Пациентът да се подписва върху хартиената рецепта при изпълнението ѝ в аптеката, а фармацевтът да я вкарва в електронната система и да съхранява за определен период - това е новото предложение на БЛС, с което организацията потвърждава искането си за връщане на смесения модел за изписване и отпускане на антибиотици и антидиабетни лекарства.

От Лекарския съюз настояват и за въвеждане на ефективен контрол от страна на държавата за доставките и складовите наличности, както и създаване на платформа с информация за регистрираните и наличните лекарства в страната.

"Към настоящия момент, колкото и да ни убеждават, че контролните органи проверявали, ние не вярваме. Това не се случва", каза председателят на Лекарския съюз.

Изписването на електронни рецепти за антибиотиците не постига декларираните цели за контрол и анализ, каза още д-р Маджаров и припомни, че антибиотиците не са в списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА).

По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали наистина е намаляла продажбата им, тъй като такъв контрол няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система.

Няма как да се знае дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както твърдят от Министерството на здравеопазването, защото не се е знаело каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в сила, каза още той.

Безплатното мобилно приложение, чрез което може да се изписват рецепти, може да се използва, само ако лекарят има регистрирано лечебно заведение и електронен подпис, сигнализираха още от БЛС.

По данни на съсловната организация изпълнението на електронните рецепти от средата на месеца се движи около 60%. От Лекарския съюз питат каква част от продадените антибиотици са минали през системата за верификация, насочена срещу фалшиви лекарства, и отново предупреждават, че ако не бъдат чути, ще стигнат до съда:

Ако не бъдем чути, ще се възползваме да защитим правата си в съда, добави д-р Маджаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни