Свързани новини

12.06.2014 17:55

Липсата на регистър спъва лечението на психично болните

Видян 1063 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Състоянието на материалната база в повечето от психиатричните болници е критично. За това алармираха лекари и пациенти на пресконференция за състоянието на психиатричната помощ у нас, цитирани от Дарик. Като основна причина те посочват различното финансиране на психиатриите спрямо останалите лечебни заведения.


На пресконференцията стана ясно, че през родните психиатрични клиники преминават около 50 000 души годишно, но никой не може да каже колко всъщност са хората с психиатрични отклонения в страната.


Лоша материална база в държавните психиатрични болници, липсата на връзка между тях, недобра организация при лечението на психично болните - това са само част от проблемите, които продължават да стоят пред родната психиатрия.


Директорът на психиатрията в Нови Искър д-р Цветеслава Гълъбова смята, че основните причини за съществуването на проблемите са ниското финансиране и незаинтересоваността на институциите. Тя подчерта, че нейното лечебно заведение плаща по 50 лева на час на Столичния център за спешна медицинска помощ за транспортиране на пациенти с линейки.


Бюджетът на психиатричната болница е 2.3 милиона лева годишно. В нея към момента са настанени за лечение с месеци наред пациенти от Дупница. Според специалистите това също е проблем при лечението на психично болните. Те е трябвало да бъдат лекувани на стотици километри от дома, но подобни решения у нас се взимали от съда. Освен различното финансиране на психиатричните болници, липсата на регистър на техните пациенти също затруднява лечението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху