От синдиката посочват, че в условията на ускорена инфлация в периода 2021- 2022 година общият доход средно на лице от домакинството нараства близо 17% спрямо 2021 година, а разходите - с малко над 19 на сто.

Свързани новини

25.08.2023 10:43

Линията на бедност за 2024 г. трябва да бъде 646 лева, а не 526 лева: КНСБ

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Линията на бедност за 2024-а година трябва да бъде 646 лева, а не 526 лева, както предвижда правителството - това показват експертните разчети на КНСБ. От синдиката настояват методиката за определянето на линията да се прецизира, за да се гарантира определен социален минимум на човек от домакинство. Експертите предлагат да се разработи специална потребителска кошница за покриване на минимални потребности при потреблението.

От Конфедерация на труда "Подкрепа“ поискаха по-рано през седмицата линията на бедността да се коригира с инфлацията.

От КНСБ посочват, че в методиката за определяне на линията на бедността за 2024-та година се използват данните от изследването на "Евростат" - статистика на доходите и условията на живот за 2022 година. Данните в него обаче се отнасят за 2021 г. и, според синдикалистите, в линията ще се отразява състояние отпреди три години.

От синдиката посочват, че в условията на ускорена инфлация в периода 2021- 2022 година общият доход средно на лице от домакинството нараства близо 17% спрямо 2021 година, а разходите - с малко над 19 на сто.

Затова, за да се постигне адекватност при определяне на линията на бедност, според КНСБ трябва да се промени методиката и в нея да се включи коригиране на линията с инфлацията, базирана на малката потребителска кошница. Така експертните разчети на синдикалистите сочат, че официалната линия на бедност за догодина трябва да бъде 646 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец