Тази седмица ГЕРБ-СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

Свързани новини

24.04.2023 17:44

Лидерската среща решава за МС и премиера: ГЕРБ

Видян 4785 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разговорът между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ е насрочен за утре, обявиха от първата политическа сила в НС. Бойко Борисов покани на разговор водачите на Доброто - Кирил Петков, Асен Васиев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Целта на преговорите е да бъдат обсъдени опциите за съставяне на кабинет с първия мандат. В следващите дни през седмицата ГЕРБ-СДС ще покани и шефовете на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.


"Ако те искат да видят що за правителство ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем”, обяви само ден преди това Петков. „На нея ще бъдат представени политиките и срокът, в който евентуалното правителство на малцинството може да функционира. Не е казано, че срокът трябва да е 4 г.


Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген", загатна той. Съпредседателят на ПП-ДБ каза, че партията му иска да има правителство, в което обаче да няма министри на ГЕРБ. “Ние през цялото време сме казвали, че по политики сме готови да се срещнем във всеки един момент. Важното е дали ще можем да свършим определена работа за определено време, а не дали се харесваме”, подчерта експремиерът.


"Най-важно е тези лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата", заяви пред БНР шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. “Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани”, категорична бе тя. По думите й целта е стабилност и редовно правителство. Според нея все пак щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск. "Посоката, към която се стремим, не е отново противопоставяне и изостряне на политическите партии. Напротив - разумни решения и съвсем осъзната отговорност. Надявам се на разум", призова Атанасова.


“Трябва да има лидерска среща и дистанцираното говорене да спре. След това ще решим дали да предложим правителство тип Габровски, но може да предложим и чисто политически кабинет”, обяви пред Nova шефът на НС Росен Желязков от партията на Борисов. Напомяме, че самият той оглави парламента след договорка между ГЕРБ-СДС и Доброто. Според него това, че по време на предизборна кампания си казал, че няма да разговаряш с някого, а след това сте седнали на една маса, означава “еволюция”. “Според нас стабилното управление може да има между първия и втория”, добави той.


„Трябва да се говори не за имена на министри, а за политики. Кабинетът трябва да е много балансиран, а не да има превес на една или друга политическа сила. Не сме поставяли темата за премие, за министри“, категоричен бе Желязков.
"Номинацията за министър-председател зависи от разговорите, които ще бъдат проведени между лидерите", коментира по-късно пред БНР зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева.


"Нелепо е втората партия да ни призовава да се откажем от мандата, да не говорим за политики, да не каним никого на среща и да изпълняваме ултиматума на втория. В демокрацията има правила и принципи, трябва да бъдат спазвани. За пети път поред хората определиха кой да бъде първи, втори, ясно казаха, че не биха дали доверието си само на една партия", подчерта тя.
От ПП-ДБ така и не са коментирали участието си в деня преди самата среща с ГЕРБ-СДС.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Гого 26.04.2023 22:24

    Това ще е среща, на която ДБ ще се циганят яко

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв