Свързани новини

10.11.2014 10:50

Лидерът на ИДИЛ загинал при бомбена атака от САЩ?

Видян 1317 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пентагонът съобщи, че е нанесъл авиоудари по сбирка на лидерите на групировката в Ирак, но все още не е известно дали лидерът на Ислямска държава е убит. Операцията е била извършена в петък в района на град Мосул. От месеци той е под контрола на екстремистите от Ислямска държава.


Смята се, че в момента на бомбардировката там се е провеждала тайна среща на лидерите на ИДИЛ. При атаката са унищожени 10 бронирани автомобила на групировката. Кой е бил в тях за момента не е ясно.


Възможно е там да се е возил и нейният лидер Абу Бакр ал-Багдади.


Той превърна групировката в изключително способна военна сила, която без проблеми се бори с иракските въоръжени сили и изтласква кюрдските милиции от контролираните от тях територии. Абу Бакр ал-Багдади е "изгряващата звезда" на глобалния джихад, мотивиран според ислямистките бойци от непреклонна решимост да воюва за създаване на ислямска държава и да го постигне. Под негов контрол са значителни области в Източна Сирия и в Западен Ирак. Въпреки влиянието му - и наградата от 10 милиона долара, обявена от САЩ за информация, която би помогнала за залавянето му, за човека, който в името на оцеляването си избягва да привлича внимание, се знае малко. Бойци от ИДИЛ, разговаряли с Ройтерс, са похвалили Багдади като стратег, съумял да използва хаоса в Сирия и слабата централна власт в Ирак след изтеглянето на американските войски, за да изгради своята база.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог