Лятото е хубаво, но есента е по-добра

Свързани новини

06.09.2023 07:00

Лятото е хубаво, но есента е по-добра - за пътуване

Видян 2330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бягството на плажа, на хладен планински въздух или при арктическия климатик на музея не идва толкова бързо, колкото ви се иска, когато лятото наистина започне да се разгаря.

Но ако можете да изчакате края на сезона, ползите могат да бъдат значителни - както по отношение на спестяванията, така и на преживяванията. А след лятото, което светът преживя - с рекордни горещини, неприятно топла океанска вода, опустошителни горски пожари, епични тълпи и високи цени - относителното спокойствие на пътуването през септември и октомври ще бъде точно навреме за много пътешественици.


Есента ли е по-подходящо време за пътуване от лятото?

"Да, абсолютно", казва Хейли Берг, водещ икономист в приложението за пътуване Hopper.

Ако можете да преместите какъвто и да е вид пътуване - независимо дали вътрешно или международно, веднъж в живота или през уикенда - през септември и октомври, ще платите по-малко, отколкото за пътувания в пиковите часове на лятото, казва тя. А ако сте замислили нещо екстравагантно, още по-добре е да изчакате до есента.


"Винаги казвам, че ако искате да отидете на това, което наричаме "пътувания от списъка" - меден месец, голяма семейна ваканция, всяко пътуване, за което се интересувате или сте готови да направите наистина голяма инвестиция - сега е моментът да резервирате и да предприемете това пътуване, защото ще получите много повече за бюджета си", казва Берг.

А това, че получавате повече за парите си, не е единственото предимство. В много от търсените дестинации все още е топло, но не и горещо. Също така е по-малко пренаселено, което е положително в повече от едно отношение.


"Пренаселеността е истински проблем през пиковите сезони", казва консултантът по пътувания Джим Бендт, собственик на Pique Travel Design в района на Минеаполис и Сейнт Пол. "Пътувайки по време на слаб или раменен сезон, вие не само се възползвате от по-малкото тълпи, но и можете да се чувствате добре, че помагате на местните общности да се възползват от устойчивото икономическо въздействие и по-малкото натоварване на местата, които посещавате."

Ето най-новата информация от Hopper за цените на самолетните билети за пътувания в началото на есента, както и предложенията на експертите по пътувания за места, които са по-добри през есента, отколкото през лятото - независимо дали заради цената, времето, липсата на тълпи, сезонните предложения или някаква комбинация от тези фактори.

Големи спадове в цените на самолетните билети

Полетите в страната в Съединените щати през следващите няколко месеца ще бъдат много по-достъпни, отколкото това лято.

Средната цена на вътрешните самолетни билети за есента е с 29% по-ниска от средната цена в пиковия летен сезон (юни, юли и август), според данни на Hopper. Цените на есенните билети тази година са с 9% по-ниски в сравнение с миналата есен и с 10% по-ниски в сравнение с цените преди пандемията през есента на 2019 г.


Данните на Hopper показват, че средните есенни цени на билетите до Лос Анджелис тази година са намалели с 40 % в сравнение с лятото, а цените на билетите до Орландо са спаднали с 32 %. Това означава 179 долара за Лос Анджелис и 137 долара за Орландо.

Международните тарифи също намаляват в сравнение с високите нива през лятото. Средните цени на билетите за Европа са намалели с 31% спрямо лятото, според Hopper. Това означава почти 330 долара отстъпка от всеки билет, което потвърждава предложението на Берг да се предприемат пътувания с висока цена през есента.


Ако умножите тази сума за двама души или четиричленно семейство, плюс настаняване и т.н., ще спестите хиляди. И в момент, когато семействата определено затягат коланите си, малко притеснени от инфлацията, заплатите, уволненията, както и да ги наречем, мисля, че това е доста безценно. Така че, ако можете да предприемете някое от тези големи, големи пътувания през септември и октомври, казвам ви да го резервирате сега."

Макар че международните тарифи се понижават от летните си върхове, билетите от Съединените щати до някои региони (особено на дълги разстояния) все още са значително по-скъпи, отколкото преди пандемията. Берг каза, че в момента цените на билетите за Европа са все още с около 18% по-високи, отколкото преди пандемията, а за Азия - с около 57%.

Азия продължава да бъде "изключително скъпа", но спадът на цените за есента е по-рязък от обичайното, каза Берг. Пример за това е: есента на 2023 г. билетите до Шанхай са около 1523 долара, което е с 902 долара или 37% по-евтино от лятото.

Предимства извън цената

Много от популярните дестинации, които бяха горещи през юли - най-горещият месец на планетата - най-накрая ще се охладят. Това лято в някои части на Италия, Испания и Гърция температурите надхвърлиха 100 градуса по Фаренхайт (около 38 С). В началото на септември температурите в Катания, Сицилия, са около над 20-те градуса по Целзий.


 Освен по-ниските температури, "можете да откриете, че и цените са значително по-ниски", казва Ашли Лес, основател на Postcards from ..., която работи в Лисабон, Португалия. Цените на престоя в много популярни летни курортни райони започват да се понижават, когато тълпите от Европа и чужбина се връщат на работа и училище.

"Обикновено най-евтините месеци в годината за пътуване са януари, септември и октомври, защото това са трите месеца, в които повечето хора не пътуват", казва Берг.

Местните жители също имат полза от харченето на пари в дестинации извън пиковите часове.

Алекс Бентли, ръководител на продуктовия отдел на Audley Travel, туроператор със седалище в Обединеното кралство, спомена, че места като Непал, Южна Африка и Индонезия си заслужава да се обмислят за есенна ваканция.

"Там няма толкова много посетители, което може да помогне на бюджета на клиента да се увеличи. Посетителите все още могат да се насладят на прилично време, има много невероятни забележителности и места за разглеждане, а посещението помага за удължаване на сезона, като генерира много ценни туристически долари извън пиковите периоди на пътуване", каза Бентли.


 Идеи за дестинации от експертите


 Ето осем идеи за щастливите пътешественици, които могат да заминат тази есен:

Регион Пиемонт в Италия

"Това лято броят на пътниците, посетили Италия, счупи всички рекорди. Но ако наистина искате да се почувствате като местен жител, посетете региона Пиемонт през октомври и ноември, за да се насладите на реколтата от вино", предлага Бендт.

Това е и сезонът на белите трюфели, които Стенли Тучи провери в "Търсенето на Италия". Планинският регион Пиемонт в Северна Италия оправдава репутацията си на гурме.

Национален парк Йелоустоун в Айдахо, Монтана и Уайоминг

Бендт казва, че септември е най-добрият месец за посещение на националния парк Йелоустоун, който миналата година е посрещнал над 3 милиона посетители. Сред най-посещаваните национални паркове в САЩ, лятната лудост тук отшумява през есента.

"Няма ги дългите опашки от автомобили, а наблюдението на дивата природа може да бъде впечатляващо, тъй като се чува ехото от блеенето на лосовете по време на есенния период", казва Бендт.


Гледка към залеза от Мериленд Хайтс, с изглед към Харпърс Фери, Западна Вирджиния.


Есента е и време за прибиране на реколтата в Напа, което има своите плюсове и минуси, казва Лес. "Можете да бъдете активна част от събирането на реколтата в долината Напа, което не може да се случи по друго време на годината. Цените на хотелите са значително по-високи, но пък времето е по-приятно", казва тя.

Норт Форк, Ню Йорк

Ню Йорк предлага преживяване в американска винарска страна, която е по-малко известна от Напа или Сонома.

"Има още няколко района в САЩ, в които има страхотни винарни, и един от тях е Норт Форк - 30-милен полуостров в източната част на Лонг Айлънд в Ню Йорк", казва Мерилин Кларк, собственик на Lighthouse Travel в Хънтингтън Бийч, Калифорния.

Можете да се насладите на реколтата, есенните цветове и гледката към водата на едно и също място. За култури, различни от гроздето, Кларк препоръчва да се спрете на семейната ферма Harbes за ябълки и тикви, както и за разходки със сено.


Лисабон, Португалия

Лес работи в Лисабон, където според нея температурата на водата е най-добра в началото на есента, а посетителите ще пропуснат най-големите летни тълпи и жеги.

Хълмистият, огрян от слънцето град е на кратко разстояние от редица очарователни плажни градове, включително морските курорти Ещорил и Кашкайш.

Външни брегове, Северна Каролина

Топлата вода, без тълпите, е притегателна сила и за Outer Banks - верига от бариерни острови, простиращи се на 175 мили по крайбрежието на Северна Каролина.

"Ако посетителите са там в подходящото време, те могат да участват в маратона Outer Banks Marathon [12 ноември] или да се насладят на събития като Outer Banks Seafood Festival [21 октомври] и Bluegrass Island Music Festival [19-21 октомври] - казва Кларк.


Хавай

Кларк, която е специалист по Хаваите, казва, че обикновено посещава щата през есента, след като са отминали летните тълпи, когато има повече свободни места в хотелите, ресторантите и атракциите, а цените са по-ниски. Кой остров да посетите зависи от интересите ви и обикновено съветва клиентите си да се настанят в подветрената страна на острова.

"Въпреки че обикновено препоръчвам да се отседне в подветрената част на острова, където е по-малко вероятно да вали [подветрената], една от големите атракции през есента е да се посети пищната, зелена част на острова [подветрената] и да се видят всички водопади, когато те наистина текат. Тъй като Хавайските острови са известни като "Световната столица на дъгата", есента е чудесно време да ги видите", каза тя.

Кларк отбеляза, че по-голямата част от Мауи, който току-що пострада от опустошителни пожари, е отворена.

Западен Мауи е затворен за посетители, според актуализираната информация от 31 август, публикувана на уебсайта на Хавайската туристическа служба (Hawaiʻi Tourism Authority). Организацията насърчава пътуващите да посетят други части на Мауи и останалите хавайски острови и да бъдат "особено внимателни и уважителни в нашия островен дом".

Южна Африка

В Южна Африка октомври - пролетта в южното полукълбо - е един от най-добрите месеци за комбиниране на регионите, според Алекс Бентли от Audley Travel.


Това е преди пиковия сезон, от ноември до февруари, и посетителите могат да се насладят на наблюдение на китове и диви животни в противоположни краища на страната.

"Температурите започват да се затоплят в цялата страна, но на север дъждовете все още не са паднали, което означава, че сафари районите като Крюгер все още са сухи. Това улеснява наблюдението на дивата природа, тъй като животните се събират около жизненоважни водоизточници", казва Бентли. "По крайбрежието гърбатите и южните десни китове все още не са мигрирали на юг, така че клиентите могат да имат шанса да ги видят да се разбиват в открито море."


 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.