Свързани новини

08.07.2009 16:47

Левон или Петър решават бъдещето на лева

Видян 4759 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Назначаването на нов шеф на БНБ звучи скучно. Но е много важно за всички, тъй като не е ясно как българската криза ще се отрази на лева. В свое интервю неотдавна бъдещият финансов министър, анонсиран от Бойко Борисов заяви, че ако Латвия падне, българската национална валута също може да се окаже застрашена.
“България, Македония и трите прибалтийски републики имат под една или друга форма валута, която е фиксирана спрямо еврото. В момента, в който се види, че в една от тези държави валутата е нестабилна, се смята, че всички други държави ще ги удари този ефект. Ако Латвия падне, на нас положението ни става много тежко”, казва Симеон Дянков пред агенция Фокус.
В същото време от два дни финансистът категорично заяви пред всички медии, че новата власт ще смени сегашния шеф на институцията Иван Искров. Всъщност, още в изборната нощ, попитан от икономиста Владимир Каролев, лично Бойко Борисов каза, че повторното избиране на Иван Искров е било направено набързо и натъмно, без никой да се консултира с ГЕРБ.
Левон Хампарцумян и Петър Андронов са силни кандидатури за шефското кресло на Българската народна банка, коментираха експерти пред 19`.
Безспорно предимство на Петър Андронов е, че той е млад, но вече има значителен опит в банковата система, включително в самата БНБ, и може успешно да смени Искров. За него се смята, че е фаворит на Цветелина Бориславова.
Андронов стана главен изпълнителен директор на СИБанк през март миналата година. От 2007 г. той е изпълнителен директор на компанията, отговарящ за управление на риска, финансова отчетност, анализи и планиране. Заемал е различни длъжности в БНБ, включително и главен директор на управление Банков надзор. От октомври 2007 г. Петър Андронов е представител на Асоциацията на банките в България в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. За съжаление той не бе открит за коментар до редакционното приключване на броя.
Левон Хампарцумян е представян като близък не само до Иван Костов, но напоследък и до Бойко Борисов, което му дава реален шанс за успех. Той е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки. Дълги години е сред ръководителите на УниКредит Булбанк.
Попитан по възловия за следващ шеф на БНБ въпрос запазва ли се борда и при какви условия приемаме еврото, Хампрацумян отговаря: „Колкото по-скоро влезем в Еврозоната, толкова по-добре. Ние отдавна се справяме с негативите от фиксирания курс и сега трябва да направим всички усилия, за да приемем еврото максимално бързо”. Спорен остана въпросът дали насрочването на конкретна дата за приемане на еврото е правилно. Аргументите в полза на ангажиране с определени срокове бяха, че по този начин не се бавят реформите, необходими за присъединяване към Еврозоната.
“Изключително важно е България да запази валутния си борд до влизането в Еврозоната. Това е котва на стабилност за страната, особено важна в сегашната ситуация”, каза Марко Анунциата, главен икономист на УниКредит Груп на дискусия, посветена на присъединяването на страните от Централна и Източна Европа в Еврозоната.



Мрачна прогноза



В последния брой на официоза на новата власт в.Капитал е публикуван цитат на Левон Хампарцумян: “В България има много банки и може би само най-добрите ще оцелеят по време на кризата. Останалите ще загубят клиентите си и няма да успеят да се задържат на пазара. Кризата ще подейства оздравително и по отношение на нелоялната конкуренция в банковия сектор”.



Трети кандидат



Вестник Телеграф лансира вчера като кандидат за председателството в БНБ Николай Неновски. Той е подуправител по въпросите на борда. Според източници от банковите кръгове, анкетирани от в. 19’ обаче е малко вероятно издигането му.



Президентът против рокади



Президентът Георги Първанов, който не е сред почитателите на силата, излъчила Искров – НДСВ, изненадващо се изказа в подкрепа на шефа на БНБ. Той посъветва новата власт да не подменя началника на лева и резерва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни