Свързани новини

15.03.2015 16:03

Левът с нов антирекорд – сривът му мина 30-те %

Видян 2424 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Левът утре открива най-черния си ден на срив от 15 години насам. Националната ни валута десетилетие и половина не е била обезценена спрямо долара до 1,8500, колкото е утрешният фиксинг на БНБ. За 9 месеца спадът на националната ни валута, завързана за еврото, надмина 30% и вече клони към падението на рублата, което за същия период към днешна дата е към 40%. Само украинската хривна ни води с няколко обиколки. Прогнозите на нашите и световните икономисти за изравняване на еврото с американската валута чак наесен може да се окажат твърде оптимистични и съвсем скоро да станем свидетели на това. Паундът, който по това време на годината струваше около 2,35 лева, в момента надмина 2,70 и уверено върви към 3. Какво от това? Кой ще усети това, освен пазаруващите в Лондон и Ню Йорк, а този шопинг не е по джоба на широките народни маси. 

Техниката – независимо дали телефони, телевизори или автомобили, както и всички стоки от доларови икономики като Китай, Корея, Япония, САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико и т.н. са доста потребявани. 30% срив не може да запази цените на етикетите, колкото и свито да е потреблението. Защото би довело до фалит на търговците, чиято отстъпка се движи от 10 до 20%. Стоките – от дрехи до играчки, които дори да носят италиански или френски етикети, в огромната си част са произведени в Югоизточна Азия, а там резервна валута е доларът, също са заплашени от рязко поскъпване.

Разбира се, уязвими са и туристическите пътувания. Любимата лятна дестинация на Българите, а около милион наши пътуват всяка година дотам  с тази цел още от април, та чак до октомври, е Турция. Тя е с доларова експозиция. Същото важи за всички екзотични места, независимо дали по-близки и по-масови като възраждащия индустрията на гостоприемството си Египет или най-евтиния Тунис, или пък за далечни места като Бразилия, Аржентина, Малдивите, Сингапур, Тайланд, Хонконг, Сейшелите.








Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци