Свързани новини

15.07.2013 14:34

Лекуваме се навсякъде в Европа

Видян 1328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След няколко месеца европейските граждани ще имат право да се лекуват, където си поискат в рамките на Европейския съюз. В края на октомври тази година влиза в сила директивата за трансгранично здравно обслужване.
25 октомври е точната дата, от която стартира новото евро указание. Три са най-важните неща в него.


Пациентът ще има право на лечение и изследвания, където поиска в рамките на съюза, без предварително одобрение от министерство или здравен фонд. Ще трябва сам да плати здравните услуги, а после здравният фонд или министерството да му възстанови сумата, но само до стойността, която се плаща за същата услуга в неговата държава.


Новината реално не е много добра за нас, защото, ако цената на едно изследване в България е 500 лева, а пациентът си го направи в Германия, където то е много по-скъпо, после НЗОК ще му възстанови само 500 лева. Във Франция обаче онкологията е по-евтина, отколкото у нас. Пациентите ще могат да бъдат лекувани в чужбина без да искат разрешение или да информират предварително здравноосигурителната каса в страната си, когато директивата влезе в сила.
От новите правила полза ще имат по-скоро гражданите на богатите европейски страни. За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система, ако някой чужденец реши да се лекува у нас.


Всяка държава има ангажимент да създаде точка за контакт. Това е мястото, където трябва да бъде събрана всякаква информация за видовете здравни услуги, цените и местата, на които те се предлагат. У нас е предвидено това да бъде здравната каса, но все още България няма никаква готовност за трансграничното здравно обслужване.
"Смятаме веднага щом директивата влезе в сила да проверим как се прилага и ако страните-членки не отговарят на написаното в нея, имаме намерение да направим всичко, което е в нашите правомощия, което може да означава и наказателни процедури. Ние се надяваме, че всички страни членки ще въведат директивата”, заяви Паола Тестори Коджи,  генерален директор Здравеопазване и права на потребителите в Европейската комисия. Всички европейски страни са имали на разположение 2 години, за да променят законодателството си така, че директивата да започне да работи от 2013 г., уточни Коджи.
У нас са подготвени промени в законите за здравето и здравното осигуряване, които обаче още не са одобрени дори на ниво парламентарни комисии. Неясно е и как Националната здравноосигурителна каса ще може да събере и предоставя цялата нужна информация за възможностите за лечение на чужди граждани в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева