Свързани новини

12.12.2019 12:30

Лекари: Хронично болни може да плащат за повечето лекарства

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупреждават, че в проекта за Рамковия договор за 2020 година има текстове, които ограничават правото да се лекуват хронично болните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Здравната каса, предаде БНР. Според Сдружението, така хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност и по-тежките форми на хипертония ще трябва да купуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.


От Пациентски организации „Заедно с теб“ в обръщение до медиите посочват, че са силно притеснени от тези факти и от това, че се крие проекта на Рамковия договор.



Според проекта на Рамковия договор, личните лекари ще могат да изписват не повече от три препарата, а когато се използват комбинирани лекарства - не повече от два медикамента за хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, обясни Гергана Николова - личен лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз: 


"До момента Здравната каса заплащаше три продукта, независимо, че в един продукт може да има две съставки. В момента минават на заплащане на съставка. Ако вие до този момент сте взимали три лекарства, всяко едно от себе си с две съставки вътре, вече няма да можете да ги купите по Здравна каса".


В проектодоговора отпада и възможността с едно посещение при личния лекар да си направиш профилактичен преглед и да се консултираш при остро заболяване. 


"В момента с въвеждането на нови членове, тази възможност за пациентите отпада", добави Николова.


Пред БНР заместник-председателят на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов потвърди притесненията:


"Основният потърпевш ще бъде пациентът, а за лекарите ще доведе до допълнително административно натоварване, което е огромно и никой няма да се съгласи в този му вариант. Ние настояваме на първоначалния вариант. Само с едно пояснение  - да се пишат лекарства по наредба четири. Това иначе е с цел икономии и е написано от хора, които никога не са виждали болни хора и никога не са ги лекували".


Следобяд в 14.30 Лекарският съюз ще даде разяснение по тези текстове, а утре ще решени и дали да подпише Рамковия договор в този вид.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите