Чарлз Мънгър

Свързани новини

29.11.2023 13:35

Легендарен инвеститор почина месец преди да навърши 100

Видян 496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иконичният инвеститор Чарлз Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет и заместник-председател на конгломерата Berkshire Hathaway, почина в болница в Калифорния месец преди 100-ия си рожден ден, съобщи компанията в сряда.

Според изявлението Мънгър е починал мирно; не е посочена причина за смъртта.

"Berkshire Hathaway не би могла да бъде изградена до сегашния си статут без вдъхновението, мъдростта и участието на Чарли", се казва в изявлението на Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire.

Докато Бъфет беше наричан "Оракулът от Омаха" заради своята проницателна пазарна интуиция и икономически прогнози, Мънгър си спечели прозвището "Оракулът от Пасадена" заради същите качества, както и заради способността си ясно и просто да изразява своите прозрения. Той беше уважаван от инвеститорите по целия свят, като много от тях посещаваха ежегодните уикенди на акционерите на Berkshire, за да чуят неговите и на Бъфет мисли за финансите и живота.

Мънгър беше известен и с това, че насочваше инвестиционните интереси на Berkshire от така наречените "пури", или компании, които нямат дългосрочен потенциал, към добре управлявани, качествени компании с подценени цени на акциите.


 
След новината за смъртта на Мънгър нетизените му отдадоха почит в интернет, като споделиха някои от известните му цитати, включително известната реплика за инфлацията: "Ако аз мога да бъда оптимист, когато съм почти мъртъв, то със сигурност останалите от вас могат да се справят с малко инфлация", каза Мънгър на годишната среща на Berkshire Hathaway през 2010 г.

До момента на смъртта си нетното състояние на Мънгър се оценява на 2,6 млрд. долара и той е на 1182-ро място сред най-богатите хора в света според Forbes. Живееше скромно и шофираше собствената си кола, въпреки че през последните години използваше инвалидна количка. Освен това е бил известен филантроп и основен благодетел на Мичиганския университет.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!