В момента парадоксът е, че нашите стопани отглеждат коноп, след това го изнасят за преработка например в Румъния, и накрая продават готова продукция (масла, текстил и тн) отново в България

Свързани новини

01.06.2022 18:22

Легализиране на марихуаната мина в комисия на НС

Видян 5201 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Комисията по земеделието, храните и горите в парламента прие на първо четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), които дават възможност да се разреши преработката на индустриалния коноп у нас. Промените бяха внесени от депутати от Демократична България (ДБ), Продължаваме Промяната (ПП) и Има такъв народ (ИТН) и опозиционната Възраждане. Против бяха депутатите от БСП, а ГЕРБ се въздържаха.




Законопроектът засяга ненаркотичния индустриален коноп, който масово се използва в производството. В момента държавната политика към него е силно репресивна и почти еднаква с тази към марихуаната. Насажденията на конопа ще се увеличат значително, ако се позволи преработката на растението у нас.




Резултатите от това са налице - съседните на България държави (особено Румъния) са предпочитана локация от всички инвеститори, видели огромния потенциал в тази ниша, пише Капитал.




”Благодаря за подкрепата на колегите от ДБ, ПП, ИТН, ДПС и Възраждане, които гласуваха за закона”, заяви след заседанието депутатът от ДБ и съпредседател на Зелено движение Владислав Панев.




Депутатът напомни, че самото производство на индустриалния коноп е легално, но не и преработката и обясни, че по този начин се губи добавена стойност и капитал от България, като даде пример с това, че фирми, които отглеждат коноп и го преработват в чужбина, после внасят готовите изделия обратно у нас.




“В момента парадоксът е, че нашите стопани отглеждат коноп, след това го изнасят за преработка например в Румъния, и накрая продават готова продукция (масла, текстил и т.н.) отново в България. Така се губят огромни средства под фалшивия предлог борба с наркотиците. То в случая даже не става въпрос за пушене, нищо че Иван Гешев трудно го разбира”, подчерта той .




Панев посочи още, че с приемането на измененията доходите в бедните региони у нас ще растат изпреварващо не чрез помощи, а чрез възможности за бизнес, висока добавена стойност и работни места.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Боби 02.06.2022 10:09

    Не марихуаната е легализирана, а конопа(канабис). Докато има такива малоумни заглавия и настроенията в обществото ще продължават да бъдат отрицателни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей