Свързани новини

18.07.2013 11:37

Лазерният дентален мобилен кабинет на НД „България си ти!“ е реалност

Видян 1548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мобилният център за лазерна дентална медицина започна работа от приюта на Отец Иван в Нови Хан. Инициативата цели безплатно лечение на деца и възрастни, живеещи под и на прага на социалния минимум и обучаване на млади специалисти за работа с новите технологии.


Председателят на Национално движение „България си ти!“ Димитър Куцаров откри събитието и изрази радостта си, че инициативата вече е реалност. „Въпреки че проектът още не е задвижен във Фонд „Научни изследвания“, благодарение на нашите усилия и на денталните специалисти, помощта на бизнесмени и дарители, започнахме проекта в приюта. След това ще отидем и в домовете на семействата, за които се грижим“, каза той. Дядо Иван сърдечно благодари, а децата смело сядаха на зъболекарския стол, защото лечението с новата апаратура е без болка.


Медицинският център е разработен съвместно с проф. д-р Гуткнехт, който е почетен член на НД „България си ти!“ и основател на първия институт по лазерна дентална медицина - RWTH – Аахен, Германия. „Зад всеки един проект, в началото стои голяма мечта. Много се радвам, че денталният мобилен кабинет, който в началото беше само продукт на фантазия, стана реалност“, заяви той.


„Проектът е на първо място профилактика на деца, които нямат възможност да се лекуват по този начин и доближаване на високите технологии до всички слоеве на населението“, отбеляза доц. Радосвета Василева, ръководител на проекта за България и завеждащ катедра „Консервативно зъболечение“ в МУ - София. Изпълнителят на проекта - д-р Миронов, специализант по лазерна дентална медицина в RWTH – Аахен и учредител на Движението, демонстрира как работи модерната лазерна техника.


Негово превъзходителство Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България, приветства проекта и заяви, че е впечатлен. „Аз самият не съм използвал никога толкова модерна техника. Дори самите зъболекари в Германия не разполагат с такава техника и ние трябва да се гордеем. Това наистина е нещо, което досега не е правено тук“, обясни той.


„Това е възможност за развитие на научното сътрудничество между специалистите от България и Германия“, коментира зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева. Според нея проектът е провокация и към МОМН и държавата за възстановяване на денталните кабинети в училищата, но това се случвало трудно. „Дай Боже повече такива проекти! Това е нещо, което наистина граничи с каузата на Майка Тереза и Отец Йоан. На това сакрално място, което е свободно от политики, се надявам проектът да поеме своя път“, изрази мнението си зам.-министърът на здравеопазването Чавдар Славов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.