Лавров изрази смущението си пред домакина и други страни от "глобалния Юг" по време на срещата на върха на външните министри на страните членки, която се провежда в президентския дворец в столицата в четвъртък.

Свързани новини

02.03.2023 15:45

Лавров се извини на Индия заради някои членове на Г-20, които са "превърнали в цирк" работата на групата

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Руският външен министър Сергей Лавров се извини на Индия за поведението на някои членове на Г-20, които, по думите му, са "превърнали в цирк" работата по дневния ред на групата в опит да обвинят Москва за собственото си лошо управление. Понастоящем Ню Делхи е ротационен председател на клуба на водещите световни икономически сили.

Лавров изрази смущението си пред домакина и други страни от "глобалния Юг" по време на срещата на върха на външните министри на страните членки, която се провежда в президентския дворец в столицата в четвъртък.

Нападките срещу Москва в Г-20 изглеждат "особено диви", когато идват от страни, които "никога не са се оплаквали на срещите на организацията от стотиците хиляди жертви на авантюрите на Вашингтон в Близкия изток, които се провеждат под претекст за национална сигурност" на хиляди километри от американска земя, отбелязва Лавров.

Западни официални лица обвиниха Русия, че е предприела непровокирана атака срещу Украйна и в резултат на това е предизвикала скок на световните цени на енергията и храните. През изминалата година те използваха няколко събития на Г-20, за да изразят мнението си. Москва твърди, че основната причина за сътресенията на пазара е свръххлабавата парична политика на САЩ след предизвиканото от Ковида-19 икономическо забавяне.


Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен срещата на външните министри от Г-20 е била "помрачена" от войната в Украйна.


"За съжаление тази среща отново беше помрачена от непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна, умишлената кампания за унищожаване на граждански обекти и посегателството върху основните принципи на Устава на ООН", заяви Блинкен в подготвените си бележки преди срещата на Г-20 в Ню Делхи.


Индийският министър на външните работи С. Джайшанкар обяви от своя страна, че на срещата на външните министри на страните от Г-20 не е бил постигнат консенсус за  съвместно изявление поради "различните им мнения" относно конфликта между Русия и Украйна.


Първият руски дипломат разкритикува САЩ и техните съюзници, че се опитват да заменят международното право с "волунтаристични правила и двойни стандарти" Той призова света да се откаже от "погрешната логика на господство, диктат и санкции" в полза на справедливо многополюсно устройство, в което се зачита цивилизационното многообразие.


"Трябва да се предпазим от незаконни санкции, манипулиране на пазарите, произволно ограничаване на цените и други опити за присвояване на чужди ресурси", заяви той. Политиката на Запада "деградира международните икономически отношения и ги превръща в оръжие", заяви Лавров.


Той заяви, че Русия е шокирана от "безнаказания саботаж" срещу газопровода "Северен поток", който се е случил "в зоната на отговорност на НАТО и ЕС", и призова за международно разследване, в което да участват всички заинтересовани страни, включително Москва.


Срещата на министрите беше открита със записано послание на индийския министър-председател Нарендра Моди, който призова държавите от Г-20 за "единство на целите и единство на действията", за да се преодолее кризата в международната архитектура след Втората световна война. Той призова участниците в срещата на върха да преодолеят различията си, за да постигнат тази цел.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион