Свързани новини

01.06.2015 16:43

Лавров: Критиките на ЕС за руския черен списък са абсурдни

Видян 1326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският външен министър Сергей Лавров нарече „абсурдно” възмущението на страните от ЕС във връзка с „черния списък” с 89 видни европейски представители, на които е забранено да влизат в Русия, съобщи Франс прес.


„Дори се притеснявам да обяснявам абсурдността на подобна логика”, заяви на пресконференция шефът на руската дипломация. Лавров отбеляза, че мерките, обявени от Москва, били „пропорционални и дори по-слаби от едностранните санкции на ЕС”.


„Тези санкции засягат личности, които активно подкрепиха държавен преврат, в резултат на който руснаците в Украйна бяха подложени на гонения и дискриминация”, каза той. ЕС, както и няколко членуващи в него страни като Германия, Белгия, Холандия и Великобритания, остро разкритикуваха списъка, обявен в отговор на санкциите и на сходна мярка от страна на ЕС.


В черния списък на Москва, предаден в петък на посолствата, влизат 89 видни фигури, включително бивши премиери, висши представители от сферата на отбраната, както и парламентарист, критични към политиката на Русия.


Не искахме да последваме лошия пример на ЕС и да предприемем шумна кампания за разгласяване на имената, както направи Брюксел, обясни Лавров, подчертавайки, че Москва не се опитва да предизвика скандал.


Говорител на ЕС осъди в събота предприетата от Москва мярка, определяйки я като „пълен и необоснован произвол”, цитира 24 часа.


Черният списък с граждани на ЕС беше отговор на неприятелски стъпки, изтъкна Лавров след среща с италианския си колега Паоло Джентилони. Ние отвърнахме на едностранен, неприятелски и с нищо непредизвикан акт, след като дълго време се въздържахме, каза той, цитиран от ТАСС.


Изработването на черни списъци, както от ЕС, така и от Русия, не допринася за развиване на диалога и разреждане на напрежението в отношенията, които са ни така необходими, каза Джентилони. Разногласията между Русия и ЕС не трябва да се отразяват на диалога и съвместната работа между Москва и Рим, подчерта той.


Бихме искали да акцентираме върху това какъв може да бъде приносът на Италия за диалога между Русия и ЕС, допълни италианският министър. Има съвпадение в оценките ни за това как да не допуснем да бъде подкопан фундаментът в отношенията Русия-ЕС, каза Лавров. Русия призовава вниманието да се съсредоточи върху постигането на пряк диалог между Киев и Донецк и Луганск.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби