Съдът заяви, че животните не трябва да бъдат кръщавани на религиозни божества или фигури. "Защо трябва да предизвиквате спорове, като кръщавате лъвица и лъв на Сита и Акбар?". Съдия Саугата Бхатачария, който се произнесе по делото, е цитиран от информационна агенция PTI.

Свързани новини

04.03.2024 17:00

Лъвове, кръстени на мюсюлмански владетел и хиндуистка богиня, предизвикаха полемика

Видян 29019 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на североизточния индийски щат Трипура отстрани от длъжност главния главен консерватор на горите Прабин Лал Агравал след скандал, предизвикан от кръщаването на лъв и лъвица в зоопарка като Акбар и Сита. Отстраняването е станало след подадена жалба от дясната група Vishwa Hindu Parishad (VHP), съобщават индийските медии.


Докато Сита е божество, омъжено за Господ Рам в индийския епос "Рамаяна", Акбар е мюсюлмански император от XVI в. от могъщата династия на Моголите, която управлява Индия и е смятана за "нашественик" от някои индуисти.


В жалбата си, разгледана от Върховния съд на Калкута, VHP твърди, че с настаняването на двете животни заедно в Бенгалския сафари парк се накърняват религиозните чувства. Дуото е преместено от зоологическия парк Сепахиджала в Трипура в Бенгалския сафари парк в Силигури, Западна Бенгалия, на 12 февруари.


Съдът заяви, че животните не трябва да бъдат кръщавани на религиозни божества или фигури. "Защо трябва да предизвиквате спорове, като кръщавате лъвица и лъв на Сита и Акбар?". Съдия Саугата Бхатачария, който се произнесе по делото, е цитиран от информационна агенция PTI.


Сита е почитана от по-голяма част от населението на тази страна", заявява съдията. "Също така съм против кръщаването на лъва на името на Акбар. Той е бил ефективен, успешен и светски император на Моголите."


Съдът призова правителството на щата да обмисли възможността за преименуване на лъвицата, за да се избегнат спорове. Междувременно адвокатът, представляващ държавата, заяви, че лъвът и лъвицата са родени в Трипура съответно през 2018 г. и 2016 г., но не е имало протест относно имената.


Седемгодишният Акбар и петгодишната Сита са били отведени в Силигури като част от програма за обмен на животни заедно с други животни, сред които два лангура, две леопардови котки и четири кошути. В Индия има още една голяма котка на име Сита - бял тигър в Делхийския зоологически парк.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей