Свързани новини

04.06.2013 15:19

Латвия - 18-и член на еврозоната от догодина

Видян 1307 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия ще даде на Латвия в сряда "зелена светлина" да стане 18-и член на еврозоната от началото на 2014 година, предаде EurActiv.


"Решението за Латвия е положително", каза представител на ЕС.


ЕК ще публикува доклад за това дали малката балтийска държава отговаря на всички критерии за членство в еврозоната, които включват ниска инфлация и дългосрочни лихвени проценти, стабилен валутен курс и нисък държавен дълг и дефицит.


Латвия претърпя една от трудните програми на Европа за строги икономии след 2008 - 2009 г., като кризата изтри една пета от нейния брутен вътрешен продукт (БВП).


Политиците се надяват, че присъединяването на Латвия ще изпрати силен сигнал за доверие на инвеститорите, че независимо от трите години на кризи с държавния дълг на страните, еврозоната продължава да се увеличава.


Европейската централна банка (ЕЦБ) ще публикува становището си относно това дали Латвия следва да се присъедини към еврозоната, но само ЕК има право да направи правна препоръка относно присъединяването.


Членството на Латвия ще трябва да получи одобрението и на лидерите на ЕС на срещата им на върха в края на месец юни, а в Европейският парламент също ще трябва да се проведат консултации, преди финансовите министри от ЕС да направят официално присъединяването през месец юли.


Съседската на Латвия страна - Литва, вероятно ще се превърне в следващия член на еврозоната след Латвия от 2015 г. Друга съседна на Латвия страна, Естония вече се присъедини към еврозоната през 2011 година.


За да приеме единната валута, Латвия намали бюджетния си дефицит до под тавана на ЕС от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през миналата година и предстои да го "ореже" до 1,2%. Латвия е една от най-бедните страни в ЕС, заедно с България и Румъния.


Латвийските граждани искат да се присъединят към еврозоната, защото много от ипотеките им са деноминирани в единната валута, която те виждат като по-малко рискова в дългосрочен план от тяхната местна валута. Латвия също така иска да засили връзките си със Западна Европа и да бъде по-малко зависима от Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни