Но бързото нарастване на AI в световен мащаб също породи страхове относно потенциала му да разпространява дезинформация и да подкопае доверието в основните медии, според Бранди Геркинк, стратегически и технологичен съветник.

Свързани новини

17.04.2023 18:19

Кувейт представи първия си виртуален водещ на новини

Видян 3593 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Kuwait News пуска първия си виртуален водещ на новини, използващ изкуствен интелект (AI). Наречена "Fedha", водещата направи своя дебют в Twitter аккаунта на Kuwait News.

Заместник-главният редактор на Kuwait News каза пред AFP, че медиата тества потенциала на AI да предлага "ново и иновативно съдържание" и виртуалният водещ може да се използва за представяне на новинарски бюлетини.

Русата коса и светлите очи на водещата отразяват разнообразното население на страната от кувейтци и емигранти, според редактора.

Видеото предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Някои похвалиха виртуалния водещ като иновация, докато други изразиха загриженост относно етиката на използването на AI в редакциите.

В доклад, публикуван от Goldman Sachs миналия месец, се казва, че AI може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден по света.

Докладът предполага, че технологията може да означава и нови работни места и повишаване на производителността.

Но бързото нарастване на AI в световен мащаб също породи страхове относно потенциала му да разпространява дезинформация и да подкопае доверието в основните медии, според Бранди Геркинк, стратегически и технологичен съветник.

Кувейт се класира на 158 от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на "Репортери без граници" за 2022 г.

Експертите повдигат въпроси дали замяната на хората с AI може да доведе до по-малко свобода на изразяване за репортерите в страната.

"Излъчването на новини беше последният бастион на истината за много хора, за да могат да видят лицето на човек, да чуят гласа му и да разберат кой е този човек и дали му вярвам, е важно", каза Геркинк в интервю за Euronews.

"Мисля, че това приемане на AI всъщност само прави това по-сложно и още повече замъглява границите. Мисля, че това е доста тревожно", каза тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей