Стратегически сектор за страната ни

Свързани новини

21.09.2023 13:00

Купуваме плод и зеленчук от Чили и САЩ, заляха ни със сухо мляко от Украйна: Бивш зам.-министър на земеделието

Видян 1225 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Крайно време е да се разбере, че аграрният сектор е стратегически за страната ни. Меморандумът решава проблема половинчато. Падането на забраната е факт. Полша, Унгария и Словакия отказаха да се съобразят с решенията на ЕК и запазват съответната забрана, даже при опасността Киев да ги съди пред Световната търговска организация“, коментира бившият зам.-министър на земеделието и вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в студиото на „Денят ON AIR“.

Тя изрази очакването си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава само на хартия.

„Това е обща формулировка. На мен не ми звучат убедително. Има едно натрупване с несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор. В Добруджа получават най-голяма субсидия, но такива са правилата на европейската аграрна политика. Но тя също предвижда преразпределително плащане за всяка една страна, което означава, че България от собствения си бюджет може да направи преразпределение и да помогне на малките фермери“, поясни Плугчиева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че за последните 10 г. има срив с 50% на родно производство плодове и зеленчуци и ключови сектори се борят за оцеляване заради недофинансиране.

„Миналата година, когато се вдигнаха цените на енергийните източници, ние нямахме оранжерийно производство, хората не можеха да си позволят този разход. В момента не може да намерите, в който и да е магазин за плодове и зеленчуци, българска стока – има малко пъпеши и дини. Има от Аржентина, Калифорния, Чили, Северна Македония, Полша“, даде пример Миглена Плугчиева.

По думите ѝ Полша, Унгария и Словакия са изчислили, че е по-добре да платят глобите към ЕС, отколкото да обърнат гръб на собственото си производство като разрешат внос от Украйна.

„Ние сме можели да направим същото. Трябва да се има предвид също транспортното натоварване чрез транзитните коридори. Сега, само под натиска на протестите, ще се изплатят тези компенсации за войната в Украйна, само защото имаше реакция и протест. А те е трябвало да бъдат изплатени преди повече от 2 месеца“, коментира бившият зам.-министър на земеделието.

Плугчиева призова управляващи и политици да свият егото си и да имат отговорно управление.

„България се оказа залята със сухо мляко от Украйна, животновъдите трябва да бъдат поканени на разговори. Нужни са разумни анализи, да не се прикриват проблемите, да има програми за възстановяване на тези сектори“, заяви тя.

Също така настоя за по-обширен хоризонт на работа – не до ротацията в правителството. И да спре противопоставянето на отделните сектори.

„Това е недостойно и опасно, може да донесе по-нататъшни поражения за страната, иска се искреност. Нарушено е доверието, принципът за справедливост и сигурност. България трябва да отстоява пред Брюксел формирането на общата селскостопанска политика за следващия период“, категорична беше Плугчиева.

Бившият зам.-министър също така посочи, че заради недобра политика и реклама в чужбина страда туристическият сектор у нас.

„Сами сриваме туризма с противоречивите обяснения, които течаха лятото за Черно море. България не присъства на чуждите пазари, Хърватия даже връщаше туристи“, даде пример Плугчиева.

Тя е била обнадеждена за присъединяването на България към Шенген след призива на Урсула фон дер Лайен. Но сега не е такъв оптимист – след разговорите на Румен Радев в САЩ с австрийския му колега, който е потвърдил отрицателната позиция на Австрия.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни