Свързани новини

13.03.2014 09:55

Купувачите в София търсят жилища до 50 000 евро и до 80 квадрата

Видян 1080 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През втората половина на 2013 г. има леко намаление на бюджетите за покупка на жилище в София, сочи проучване на международна компания, оперираща на нашия пазар за имоти, цитирана от „Монитор”. Най-много са се увеличили купувачите, готови да отделят до 30 хил. евро за покупка на апартамент, но все още те съставляват едва 10% от търсенето на пазара. Тези с бюджет между 30 и 50 хил. евро и между 50 и 80 хил. евро от своя страна, отново регистрират покачване от 3% след периода януари- юни.


Най-голям спад в търсенето има на апартаменти между 80 и 120 хил. евро. Техният дял в запитванията за покупка за втората половина на миналата година е 10%, или с 50% по-малко от първата половина на годината. Няма промяна в обема търсенето на по-скъпите жилища с цена над 120 хил. евро


От началото на 2014 г. се забелязва лека промяна в търсенето на апартаменти в София по отношение на тяхната площ. Все още най-търсени остават апартаментите между 50 и 80 кв. м.


Техният дял в запитванията, получени през второто шестмесечие на 2013 г. е 44%. Малко по-големите апартаменти между 80 и 120 кв.м представляват една трета от търсенето на пазара. При маломерните апартаменти под 50 кв. м има покачване на търсенето до 11% от общия обем.


Запитванията за апартаменти под наем за втората половина на 2013 г. показва, че наемателите са се ориентирали към по-големи апартаменти. Традиционното най-масово търсене за жилища с площ от 50 до 80 кв. м е вече на второ място, след като половината от получените запитвания в агенцията през периода са били за апартаменти от 80 до 120 кв. м


Заедно с увеличаване на желаната площ има покачване и на бюджетите на наемателите в сравнение в предходния период. Основната част от тях са били готови да отделят над 250 евро на месец за наем на жилище, показват данните от анализа.


През миналата година в България са отчетени придобивания на бизнес имоти на стойност 54 млн. евро, което е с 26% повече от предходната.


Поради ниското равнище от последните две години за 2014 г. обемът би могъл да се удвои в сравнение с миналата и да достигне между 100 и 130 млн. евро, сочат прогнозите на брокерите.


Завръщането на чуждестранните инвеститори ще доведе до повече сделки с големи активи, които генерират стабилен доход от наеми - клас А офис сгради с висока заетост, значими търговски центрове и хотели. Очаква се да продължи предлагането на имоти от кредиторите, от което да се възползват и местни инвеститори.


Инвестициите в бизнес имоти в световен мащаб през 2014 г. ще нараснат с 13% до 968 млрд. евро (1,33 трлн. долара), прогнозират от консултантската компания.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот