Свързани новини

08.01.2013 16:27

Купихме на НСО мерцедес за 800 000 за ЧНГ

Видян 3463 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 18 декември НСО купи без търг брониран Мерцедес за 650 000 лв. без ДДС, като реалната цена възлиза на цели 780 000 лева. Важно е да се отбележи, че сделката е в разрез със закона, тъй като за суми над 15 000 лв. се събират поне 3 поръчки, а над 5000 лв. търгът е задължителен. От службата, обаче, решили, че, ако има търг и спечели друга марка или модел, щяла да се оскъпи поддръжката. Освен това обявяването на обществения конкурс щяло да разкрие „класифицирана информация за сигурността на държавните мъже”.


Тези дни стана известно, че Националната служба за охрана (НСО) ще даде 3,65 млн. лева за 20 луксозни автомобила и три пътнически микробуса. Това става ясно от обществена поръчка, обявена на 27 декември миналата година.

Така министрите на Бойко Борисов ще се сдобият с нови возила за оставащите им няколко месеца до края на мандата. Шефът на охраната на властта ген. Тодор Коджейков обяснил пред в. Труд, че ще се подменят лимузини, които са произведени преди 15-20 години. Последните небронирани коли за службата са купувани през 1998-1999 г.

Ген. Коджейков съобщава още, че всички търговци на луксозни автомобили ще могат да участват в търга за 20-те лимузини. Прогнозната сума на обществената поръчка сочи, че НСО се е прицелила в марките Мерцедес и БМВ.

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев се возят в най-новите защитени коли, с които НСО разполага. Те са Мерцедес S 600 Guard с 517 к.с. и бяха купени само преди 2 години. Мерцедесите на премиера и президента са с надеждна бронировка - т.нар. В7 на купето и В6 на тавана. Издържат на куршум, изстрелян от автомат Калашников, или на осколки от взривени в близост гранати.


Малко преди това други космически числа, предвидени за удобството на НСО излязоха на бял свят. Очаква се Службата да плати близо 62 000 лв. без ДДС за пране и химическо чистене. Те трябва да отидат за събиране, пране, дезинфекция, сушене, гладене, опаковане и транспортиране на спално бельо, хавлии, хавлиени кърпи, одеяла, покривки, килими, пердета и завеси, както и за химическо чистене и опаковане на униформено облекло, сака, панталони, блузи, шлифери, жилетки, риза, палта, якета, пуловери, вратовръзки, шалове, спортно облекло и дори рокли.

Всички тези привилегии на Националната охрана са нищо в сравнение с правомощията, които правителството предвижда да им даде. Според проектозакона, който се предлага да влезе в сила от 1 април 2013-а, охранителите ще бъдат още по-безмилостни и ще всеки ще може да бъде проснат на земята и набит, дори бременни и майки с деца. 

Чл. 34 ал. 6 гласи следното „Забранява се използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени.“ Интересен е фактът, че в следващото изречение това е позволено: „Забраната не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.“

Друго ужасяващо предложение в Закона за Националната служба предвижда онези водачи на МПС, които пречат на НСО да изпълни функциите си, да бъдат глобявани от 500 до 1000 лева. Двойно по-голяма - до 2000 лева, е предлаганата глоба за шефове на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните