Куба обвини САЩ, че подклаждат икономическа криза на острова и са причина за рекордно нарастване на миграцията през Централна Америка.

Свързани новини

06.10.2023 17:35

Куба обвини САЩ, че подклажда икономическа криза на острова

Видян 694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Куба обвини САЩ, че подклаждат икономическа криза на острова и са причина за рекордно нарастване на миграцията през Централна Америка.

"През последните месеци и седмици незаконният миграционен поток от кубински граждани през централноамериканския коридор, насочен към Съединените щати, отбеляза забележим ръст", заяви външното министерство на страната.

По данни на американското правителство през миналата година на южната граница на САЩ са пристигнали рекорден брой кубински имигранти - 250 000 души, или повече от 2% от населението на острова, които идват предимно по суша през Никарагуа и Мексико.


Макар че броят на кубинците, влизащи в САЩ, леко намаля за няколко месеца тази година, тъй като много от тях избраха новия законен път за влизане, установен от администрацията на президента Джо Байдън, този "предсрочно освободен" път не може да побере всички кубинци, бягащи от икономическата катастрофа в родината си, предупреждава Хавана.

"Икономическата блокада, засилена през последните години, причинява изключителни ограничения на кубинската икономика и на жизнения стандарт на населението, което стимулира миграцията", продължава изявлението на министерството. Броят на заминаващите надхвърля общия брой на миграцията от лодката "Мариел" през 1980 г. и изселването на рафтерите през 1994 г., взети заедно, и представлява най-голямото миграционно събитие в съвременната история на острова.


Докато администрацията на бившия президент Барак Обама беше започнала да нормализира отношенията с Куба след десетилетията на разрушително икономическо ембарго от Студената война, неговият наследник Доналд Тръмп обърна този процес и отново наложи политика на "максимален натиск" върху карибския остров.

Администрацията на Байдън не е дала признаци, че планира да прекрати търговските ограничения въпреки десетилетията на международно осъждане. През 2021 г. тя наложи допълнителни санкции срещу Хавана, след като властите потушиха антиправителствените бунтове, за които твърдяха, че са подкрепени от САЩ. В резултат на това островът е изправен пред критичен недостиг на храна, гориво и лекарства, което подтиква рекорден брой кубинци да напуснат дома си в търсене на икономически възможности в чужбина.

Безпрецедентен брой нелегални имигранти се вляха в САЩ по време на управлението на Байдън, като само през миналия месец митниците и граничната охрана на САЩ съобщиха за 260 000 срещи с мигранти - най-високият месечен брой, регистриран някога от агенцията. През 2022 г. са били регистрирани рекордните 1,6 млн. преминавания.


Макар че Байдън с неохота възстанови някои от строгите гранични политики на своя предшественик, той също така разшири правните възможности за легално влизане на мигранти от някои държави, считани от САЩ за неприятелски - сред тях Венецуела, Никарагуа и Куба.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак