Според президента промените в закона са неясни. В тях е предвидено прекратяване на възложените концесии в едноседмичен срок, но не е посочено от кой начален момент тече той. За неяснотата допринасяло и това, че е предвидено измененията в закона да влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Свързани новини

10.10.2023 17:04

КС допусна частично искането на президента за концесията на Росенец

Видян 710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд (КС) допусна частично за разглеждане искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите, с които се прекратява 35-годишният концесионен договор на държавата с Лукойл за ползване на концесия на нефтеното пристанище Росенец.


Народното събрание гласува предсрочното прекратяване на концесията на 21 юли с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Тя бе дадена още през 2011 г. на Лукойл Нефтохим да експлоатира пристанище Росенец за 35 години. Законовата промяна бе внесена и приета на две четения в един и същ ден. Именно тази спешност, както и неясноти в гласуваните разпоредби,  са част от мотивите на държавния глава да сезира Конституционния съд.


По-късно, през август, правителството прие решение да уведоми Лукойл Нефтохим Бургас АД за прекратяването на договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Росенец.
Според президента промените в закона са неясни. В тях е предвидено прекратяване на възложените концесии в едноседмичен срок, но не е посочено от кой начален момент тече той. За неяснотата допринасяло и това, че е предвидено измененията в закона да влязат в сила от 5 февруари 2023 г.


Другият аргумент на президента да сезира КС е начинът, по който бяха приети промените в закона. Правилникът на Народното събрание допуска две четения на закон в един ден, но само ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта. А по време на първото му четене е имало такива заявки от депутати. Бързането, освен неяснота, оказва се е довело и до грешка, установена от КС - депутатите са приели, че изменят т. 1 от §2 на ПЗР на закона, а въпросната разпоредба не съдържа точки, а алинеи.


Като заинтересувани институции по делото са конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министрите на икономиката и индустрията, на транспорта и съобщенията, на правосъдието, на финансите и на енергетиката, както и Държавната агенция Национална сигурност. За становища са поканени и Съюзът на юристите, Българската асоциация за европейско право, Българската петролна и газова асоциация, както и преподаватели по конституционно и европейско право.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни