Свързани новини

14.10.2014 10:35

Кризисен щаб за Ебола и у нас

Видян 1046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До сега са описани около 20-на епидемични взрива от ебола, като най-големият от тях е бил около 400 случая. Сега вече имаме не взрив, а епидемия, която с вчерашна дата е обхванала вече 4665 случая. Близо половината са починали. Това каза проф. Камен Плочев по БНТ.


За развитието на една епидемия причините са – от една страна е микроорганизма. Може би вирусът малко се е променил генетично и в момента ни атакува по някакъв начин – дали е същия вирус или е друг вирус все още не е установено, предполага се, че щамът е “Заир” и организмът не може да се справи. Вторият проблем е макроорганизмът, тоест – ние, обясни проф. Плочев. Макроорганизмът има 2 компонента. Едната компонента е чисто биологична – това нашата защитна система. Втората е социална компонента, тоест, – съпричастност към мерките, които приема съответната национална здравна мрежа или световната здравна мрежа, уточни ученият.


Заразата за първи път излезе извън пределите на Африка.  Уникалното при ебола е, че в инкубационният период човек не е заразен. Той става заразен, когато започнат да се проявяват симптомите, като се разболее и една седмица след като умре. Инкубационният период на болестта е до 21 дни, но в тази ситуация той е 10-12 дни. Ако се случи такова нещо у нас, вече има създаден кризисен екип, каза проф. Плочев.


В моята група отсега говорено с всеки, всички ще подпишат информирано съгласие, че са съгласни да участват в транспортирането, в обслужването, в грижите и в храненето на болния така, че тези които подпишат това информирано съгласие, съответно ще бъдат включени в екипа. За останалите  – никой насила не може да ги накара, най-важното – не може да ги укоряваш, хората, каза лекарят.


Бежанците, които стигат до България от този регион, да бъде изолирани в отделна стая за 20 дни и от останалите бежанци, предлага проф Плочев. Зловещият сценарий е ако някой е пратен нарочно. Заразен е, и пак нарочно го върнат, вече в европейската страна, тогава просто оправия няма и не дай си боже това да се случи, каза проф. Плочев.


В четвъртък здравните министри от ЕС се събират на извънредна среща, за да обсъдят засилването на предпазните мерки на летищата, информира БТА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв