Водачите да се движат с повишено внимание в тунел "Кривия" на главния път Е-79 между Благоевград и Симитли, тъй като няма осветление, предупредиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".


Причината за мрака в съоръжението е кражбата на трансформатор от трафопоста, който осигурява електрическо захранване за тунела. Тя е извършена преди шест дни и вече има една тежка катастрофа, станала в тъмния тунел. 


Трафопостът е собственост на Областното пътно управление в Благоевград и се намира на черен път, вдясно от южния вход на тунела. За ремонта са нужни 100 000 лв., за което е изготвено искане за отпускане от АПИ на нужните средства. А докато стане това, тунелът ще е без осветление, предаде БНР.


"Пътно съоръжение като това не би следвало да остане без електрозахранване поради простата причина, че през деня лумените на светлината са един много висок брой, около 220 000 лумена е светлината през деня, и когато влезеш в тунел и той не е добре осветен се получава едно като черно петно пред вас. Самото око не може толкова бързо да се приспособи към тъмнината и тогава е изключително опасно, защото, не дай си Боже да се случи нещо пред теб, много къса и бавна ще бъде реакцията на шофьора", коментира пред БНТ пътният експерт Георги Бързаков.


В писмено становище от АПИ съобщиха, че осветлението ще бъде възстановено след монтирането на нов трансформатор. Очаква се това да стане в кратки срокове. Дотогава от двете страни на тунела са поставени предупредителни табели за липсата на светлина.