След неотдавнашните сътресения на фондовия пазар, предизвикани от банковата криза в САЩ, някои анализатори предполагат, че биткойнът вероятно ще придобива все по-голяма привлекателност като "сигурно убежище" за инвеститорите.

Свързани новини

26.04.2023 09:41

"Криптозимата" приключи: Standard Chartered

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-голямата криптовалута в света биткойнът има потенциал да достигне рекордно високи стойности от 100 000 долара през следващата година, прогнозира Standard Chartered, като заяви, че така наречената "крипто зима" е приключила.

Според доклада на британския банков гигант, цитиран от медиите, неотдавнашната криза в банковия сектор отчасти е помогнала за "възстановяването на употребата на Биткойн като децентрализиран оскъден цифров актив".

"Настоящият стрес в традиционния банков сектор е изключително благоприятен за по-доброто представяне на BTC..." пише анализаторът на Standard Chartered Джеф Кендрик в бележка, която е видяна от CNBC.

"Като се имат предвид тези предимства, смятаме, че делът на BTC в общата пазарна капитализация на дигиталните активи може да се придвижи в диапазона 50-60% през следващите няколко месеца (от около 45% в момента)", твърди той и добавя: "Въпреки че източниците на несигурност остават, смятаме, че пътят към нивото от 100 000 щатски долара става все по-ясен."

След неотдавнашните сътресения на фондовия пазар, предизвикани от банковата криза в САЩ, някои анализатори предполагат, че биткойнът вероятно ще придобива все по-голяма привлекателност като "сигурно убежище" за инвеститорите.

Цената на биткойна скочи с 65% досега през тази година, като през април се повиши до над 30 000 долара за първи път от десет месеца. Повишенията последваха 65% спад през 2022 г., когато близо 1,4 трилиона долара бяха изтрити от криптопазара на фона на фалитите в сектора. Голямата криптоборса FTX и блокчейн платформата за разплащания Terra се сринаха, което предизвика нарастващ регулаторен контрол върху цифровите активи.

След това драматичната разпродажба предизвика опасения за така наречената "крипто зима", напомняща големия крипто срив от 2018 г. Тогава, след безпрецедентен бум, биткойнът се срина с повече от 80% до едва 3100 долара и не достигна нов връх до декември 2020 г. Така нареченият "Голям криптосрив" беше по-лош от срива със 78% на Dot-com балона през март 2000 г.

Икономистите се разделиха в прогнозите си за бъдещето на криптовалутата, като един от анализаторите на Citi предположи през ноември 2020 г., че биткойн може да достигне до 318 000 долара до края на 2022 г. Други, като криптоскептикът Питър Шиф, предупреждават, че криптовалутите нямат стойност и инвеститорите трябва да продадат цифровите си активи, преди да са станали безполезни.

Във вторник биткойнът се търгуваше на цена от 27 423 долара за токена, което представлява спад от 0,1%.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци